LF2018 – Hoe meer mensen meedoen, hoe beter

LEEUWARDEN – Tijdens Het Openingsweekend waren overal vrijwilligers van Leeuwarden-Fryslân 2018. Onmisbare, vaak bescheiden mensen die zich op de achtergrond bewegen, maar zich met hart en ziel inzetten. 26 Januari is het LF2018 infopunt geopend onder het voormalige Aegongebouw in Leeuwarden. In het punt, dat tijdelijk is gehuisvest in een container, zetten vrijwilligers zich iedere dag in om toeristen wegwijs te maken in de Culturele Hoofdstad van Europa. Twee van hen zijn Harmen van der Linde en Anne Hilarides.

,,Tijdens Het Openingsweekend hielp ik de buitenlandse pers, omdat ik meerdere talen spreek”, legt Anne uit. ,,Zo wordt iedere vrijwilliger naar zijn vaardigheden gevraagd, zodat ze zo goed mogelijk ingezet kunnen worden. Het is leuk om als vrijwilliger achter de schermen te kunnen staan.” Ook bij het informatiepunt komen regelmatig buitenlanders met vragen. Tijdens Het Openingsweekend was maar liefst een kwart van alle bezoekers bij het infopunt buitenlands.

Er komen twee vrouwen bij het infopunt. ,,Waarmee kan ik jullie helpen?”, vraagt Harmen, nadat hij zijn raampje heeft geopend. ,,We zijn een dagje in Leeuwarden en willen graag weten wat er te doen is”, zegt één van de vrouwen. Dit is de meest gestelde vraag bij het informatiepunt. Harmen verwijst ze naar de lichtshow van Daan Roosegaarde die dezelfde avond op het Wilhelminaplein te zien is. ,,En de musea zijn open.”

Advies op maat

,,Er gebeurt zoveel, dat we niet alles kunnen weten”, zegt Anne. ,,We geven altijd een krant mee waar al heel veel informatie in staat. Vaak hebben mensen ook al op internet gekeken en bezoeken ze de stad met een doel. We zorgen ervoor dat we weten wat er op de dag zelf in Leeuwarden te doen is en wat er in de provincie speelt. Afhankelijk van hoe lang mensen in Fryslân blijven, geven we tips over waar zij naartoe kunnen.” Harmen vult aan: ,,Veel mensen komen voor één dag en hebben alleen tijd voor een bezoek aan de stad. Internationale bezoekers vaak komen langer. Die verwijzen we dan ook door naar bijvoorbeeld Dada in Dr8888.”

,,Leeuwarden was een onbekende stad in Nederland”, zegt Harmen. ,,LF2018 zet de stad op de kaart. Zowel het toerisme als de cultuursector krijgt een boost. Daar draag ik graag aan bij.” De container waarin op dit moment het infopunt zit, is tijdelijk. Eén maart gaat het publiekscentrum achter de container open. Daar is ruimte voor alle vragen rondom LF2018, een kopje koffie en LF2018-merchandise.

Blijvende hulp

Na 2018 blijft vermoedelijk een grote poel aan vrijwilligers bestaan die tijdens blijvende evenementen ingezet kan worden. ,,Veel van de vrijwilligers die er nu zijn, helpen al jaren mee aan festivals als Welcome to The Village, Oerol en kleinere lokale projecten”, legt Anne uit. ,,Daar zijn nu mensen bij gekomen die ook na 2018 vrijwilligerswerk willen blijven doen. Er komt een bestand met vrijwilligers waar meerdere organisaties uit kunnen putten. Ik zet mij ook al een tijd in voor Nederland Schoon. Alles is nu opgeknapt en schoon voor alle bezoekers die dit jaar komen. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat het na 2018 ook netjes blijft en er geen zwerfvuil en hondenpoep op de staat ligt. Ik blijf zelf na 2018 ook actief als vrijwilliger. In de sport, met kinderen, met het milieu of cultuur. Zonder vrijwilligers is er geen land te bezeilen.”

Handen uit de mouwen

Hoe meer mensen meedoen, hoe beter. Meld je aan als vrijwilliger via 2018.nl/vrijwilliger.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *