Boegbeeld Hollum komt terug

HOLLUM – Het boegbeeld dat Gert Sennema in 2008 uit een iep houwde, is verdwenen. Het is een kale plek op de hoek van het Plantsoentje aan de Plantsoenstraat. Het beeld wordt geprepareerd, om het te beschermen tegen verdere houtrot.

Het staat nu te drogen en wordt daarna gerepareerd, zegt Timo IJnsen van Dorpsbelang Hollum.

Het beeld wordt behandeld met epoxy om het tegen weer en wind te beschermen. "En dan uiteraard weer terug op het plansoentje."

Het boegbeeld, dat tijdens de Kunstmaand van 2008 werd gemaakt en daarna op het plantsoentje geplaatst, is uit een iep gehakt die voorheen bij het plantsoentje stond. De iep moest weg, want hij had iepziekte, maar gaf genoeg hout om er een mooi beeld uit te houwen. Gert Sennema uit Grijpskerk maakte het tijdens de Kunstmaand en Dorpsbelang Hollum adopteerde het beeld. Het mannetje werd al eens eerder van de sokkel getild voor preparatie.

Het boegbeeld, dat ook wel Dokwerker wordt genoemd, is door Hollum omarmd en krijgt, net als Manneke Pis in Brussel, regelmatig een outfit aan, passend bij het seizoen. Ook kreeg hij eens een vriendinnetje.

bekijk hier het Boegbeeld met zijn vriendin

bekijk hier het terugplaatsen van het beeld in 2010

bekijk hier de foto's van Sennema's werk in 2008

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *