RSS
Zoeken

Kunstmaand - Boegbeeld

Geplaatst op: 13 november 2008 - Categorie: Kunst & Cultuur

Boegbeeld 12-11-08 Foto Dirk VisserBoegbeeld van Gert Sennema Foto Dirk Visser
HOLLUM – Beeldhouwer Gert Sennema (1962) hakt beelden uit bomen en op Ameland maakte hij een boegbeeld uit een 120 jaar oude iep. De iep was gesneuveld wegens iepziekte en moest worden omgezaagd. Meer dan een eeuw stond de boom aan het plantsoentje in Hollum. Duizenden mensen heeft hij voorbij zien gaan. Honderden hondjes hebben hun pootje tegen zijn stam opgelicht en nu heeft de boom een waardige bestemming gekregen.

Gert Sennema uit Grijpskerk kreeg een geschilde stronk van twee meter hoog die hij bewerkte met cirkelzaag, beugelzaag, bijl en beitels. Wat tevoorschijn kwam was een boegbeeld, een naakt kereltje dat dapper rechtop staat met de bolle buik vooruit. Het is een eerbetoon aan de iep, zegt Sennema. Twee weken lang stond hij bij de Stayokay te hakken in het hout. Langzamerhand kwam het kereltje tevoorschijn. Groter dan dit kon hij het mannetje niet maken. De kunstenaar werd gestuurd door de conditie van het hout. Een deel van de stronk was gescheurd en versponst door zwammen. In dat zachte deel kon hij niet hakken. De rest van de boom bestond uit prachtig hakhout, zegt de beeldhouwer. De boom is weliswaar 120 jaar oud, maar dun voor zijn leeftijd. Dat komt door de wind en het zoute klimaat op het eiland. De jaarringen zitten dicht op elkaar waardoor er stevig hout is gegroeid. Lekker om in te werken, vindt Sennema.

Hij heeft genoten van het werken op locatie. Regelmatig kreeg hij bezoek, ondermeer van schoolkinderen van De Schakel in Hollum. Het bracht Sennema op het idee het beeld te schenken aan de school. Daar kan het een paar maanden binnen staan om te drogen. Als het daarna bewerkt wordt met lijnolie, kan het weer naar buiten, zegt de houtbewerker. Tot het eind van de maand staat het beeld tegenover De Snuusterij aan de rand van het plantsoentje, op zijn eigen oude iepenwortels.
Gert Sennema exposeert gedurende de Kunstmaand beelden in Stayokay aan de Oranjeweg in Hollum.
Boegbeeld Gert SennemaBoegbeeld Gert SennemaBoegbeeld Gert Sennema

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?