‘Blijf van mijn ondergoed af!!!’

ZEELAND – Vandaag ontvangen alle basisscholen van de vijf gemeentes van de Waddeneilanden een gratis exemplaar van het preventieve voorlichting boekje: 'Blijf van mijn ondergoed af!!!' Onderwerp is seksueel misbruik van kinderen.

Stichting Ekulinda wil alle basisscholen van een gratis exemplaar voorzien. Na Bergen op Zoom zijn de Waddeneilanden de tweede tot en met zesde gemeente die een exemplaar ontvangt. De stichting prikt voor elke gemeente een paars vlindertje op de kaart van Nederland en gaat door tot het hele land paars kleurt. De boeken die naar de eilanden zijn vertuurd zitten ook in een paars papiertje verpakt. Er zit tevens een kleinigheidje bij, voor de ontvanger van de post. Dit, zegt Stichting Ekulinda, om ook iets positiefs te brengen naast het beladen onderwerp. 

Ekulinda: "Seksueel misbruik is een groot probleem in onze samenleving met onmiskenbare gevolgen voor het slachtoffer en de indirecte slachtoffers. Ook op latere leeftijd komen er steeds meer indirecte slachtoffers bij. Denk maar aan partners of kinderen van een slachtoffer. Ook heeft het flinke gevolgen in de maatschappij door allerlei problemen waarvan misbruik de bron is. Denk aan Psychiatrische problemen, verslaving, criminaliteit. Dit is niet alleen een lijdensweg voor de slachtoffers, maar ook voor de maatschappij, vanwege bijvoorbeeld kosten voor zorg en onderhoud van de slachtoffers. Daarbij heeft niemand het recht om een kind te misbruiken of mishandelen."

'Blijf van mijn ondergoed af!!!' bestaat nu vijf jaar, maar om zoveel mogelijk kinderen te kunnen bereiken heeft Stichting Ekulinda het initiatief van het sturen van het boekje naar de scholen genomen.

Stichting Ekulinda is opgericht door de schrijfster van 'Blijf van mijn ondergoed af!!!', Ingrid Westerduin. Dit boekje wordt uitgegeven via Kafmedia.nl en is bij hen en via alle boekhandels verkrijgbaar. Het is ook op audio en in braille verkrijgbaar. De schrijfster is zelf in haar jeugd slachtoffer geworden van langdurig seksueel misbruik en heeft voor heel jonge kinderen een boekje geschreven in verhaalvorm. Hiermee geeft ze een kind net dàt mee wat zo belangrijk is als het om misbruik gaat. Er heerst een groot taboe op het onderwerp en bij veel mensen vindt struisvogelpolitiek plaats. Ekulinda: "Door het gebrek aan voorlichting over dit maatschappelijk probleem durven mensen er vaak niet met hun kinderen over te praten en daarbij komt ook nog eens dat incestgezinnen hun kinderen niet wijzer gaan maken." Daarom heeft de schrijfster de stap gezet en het pad naar haar grote droom gebaand door middel van de oprichting van Stichting Ekulinda. De stichting is gericht op de hele samenleving, het wil graag wensen vervullen en tevens enkele stigma's en taboes uitlichten. Het onderliggende doel is om inkomsten te genereren zodat heel Nederland paars gekleurd kan worden en alle scholen in alle gemeenten een exemplaar van het boekje hebben ontvangen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *