Blaarkoprundvlees Blokker erkend Amelands Produkt

BALLUM – Het blaarkoprundvlees van Blokker uit Ballum is erkend als Amelands Produkt. De boerderij van Bob en Ankie Blokker ligt tussen Ballum en Hollum aan de Verbindingsweg. Zoon Kars Blokker (44) en zijn vrouw Annemiek van Westen (45) runnen er de zuivelmakerij. Hier maken zij van de melk van de eigen blaarkopkoeien kwark en yoghurt onder het Amelands Produkt label.

Amelands Produkt

Ook het vlees heeft nu het predicaat Amelands Produkt gekregen. Vader en moeder Bob Blokker (69) en Ankie Blokker-Appelman (70) hebben de veehouderij. Het vlees van de koeien op de boerderij verkopen zij aan huis. De boerderij is in omschakeling naar biologisch en nog dit jaar krijgt zowel de melk als het vlees ook het biologisch keurmerk opgespeld.

Halfweg

De boerderij is gelegen op het landgoed Halfweg. De familie Blokker boert hier al sinds 1986. Hierbij zijn ze gewend geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen te gebruiken, dus de omschakeling naar biologisch was voor hen een kleine stap. Daarnaast is Blokker ook weidevogelboer. “Ameland is een eiland met veel weidevogels. In de broedperiode storen we de vogels niet. We maaien dan ook nooit eerder dan halverwege juni”, vertelt Bob Blokker. In april krijgt de melk het certificaat biologisch en in oktober het vlees.

Vlees en zuivel

Ameland heeft geen slachthuis waar koeien geslacht kunnen worden. Het vee laat de familie daarom slachten op de vastewal in Dokkum bij Menno Hoekstra. De familie Blokker krijgt het vlees direct terug voor verkoop op de boerderij zelf. Blokker: “We zijn kleinschalig, 25 van de in totaal 35 koeien houden we voor het vlees. De rest melken we voor de zuivel. De hoeveelheid vlees is daarom te weinig voor afname door horecabedrijven en slagers op het eiland. Gelukkig is ons vlees erg in trek bij toeristen. Vooral Duitsers zijn er gek op”.

Dubbeldoel-koe

Blaarkopkoeien kun je houden voor zowel het vlees als de melk. Dergelijke koeien noemt men ook wel dubbeldoel-koeien en zijn doorgaans beter voor het milieu. Uit onderzoek zou blijken dat dubbeldoel-koeien minder broeikasgassen produceren dan andere soorten koeien die enkel voor het vlees worden gehouden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *