Binnendunenvlakte en binnendunen

NES – De Vlakte van Polet houdt veel gemoederen bezig. Allereerst de benaming. Eigenaar Poelstra van het gebied van 10 hectare bij het Kobuspad noemt het de Vlakte van Polet, anderen noemen het Binnenduinen of Binnendunen. Het Woa'deboek fan ut Amelands spreekt over Binnendunenflakte. Anne de Jong uit Nes schrijft er het volgende over.

"De Vlakte van Polet ligt oostelijker. Was ongeveer 6 hectare in eigendom en gebruik bij familie Ids Polet. Bij de laatste verkaveling is 5 hectare daarvan toegedeeld aan de gemeente ten behoeve van de hobbyboeren van Nes. De overblijvende 1 hectare is naar SBB gegaan. De Binnendunen van de Poelstra's hebben geen relatie met de Vlakte van Polet.

Tot veertig jaar terug huurde Pieter fan Metkes en dochter Cilea de Binnendûnen van de Poelstra familie en liet daar hun manegepaarden lopen. Het was toen paars van de heide en er was geen boompje te bekennen." Mooier kan ik het niet maken, voegt hij eraan toe.

De terrein van de Poelstra's wordt momenteel onder handen genomen. Het gebied wordt opener gemaakt om de heide weer meer ruimte te geven. 

lees hier De Vlakte van Polet wordt aangepakt

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *