Bijna 100 jaar fe’noat

BUREN – De Maatschappij tot Exploitatie van Onroerende Goederen op het Oosteinde, Oerd en Neerlands Reid bv, in de volksmond de fe’noat, de Vennoot, bestaat bijna 100 jaar. Het gebied wordt gevormd door kwelders, duinen en grasland en wordt door boeren beheerd.

De Vennoot, opgericht in 1921, is 560 hectare groot. 440 hectare is in eigendom, 120 hectare wordt gepacht van Domeinen. Het vee graast in vier deelgebieden: Kooiduinen, Hoek van Blinkert, Middenstuk en 't Oerd. Vroeger mocht iedereen die in Buren woonde en er minstens een jaar lang een rokende schoorsteen had, op de fe’noat vee weiden. Sinds de oprichting van De Vennoot gaat dit via 560 aandelen, iets wat volgens de betrokkenen vrijwel nergens anders in Nederland voorkomt. Met een aandeel kan een boer of burger er twee schapen met lammeren, een pink, een halve vaars of een half paard laten weiden. Het weideseizoen loopt van 1 mei tot 1 december.

Het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude in Buren gaat in dit jubileumjaar aandacht schenken aan het 100-jarig bestaan. Daar wordt een tentoonstelling voor samengesteld. Vanaf april 2021 is deze toegankelijk voor publiek, mits en tenzij.

Stichting De Vennoot, de Amelander Musea en De Ouwe Pôlle zoeken naar informatie en fotomateriaal van de fe’nnoat. Alles is welkom en het kan gestuurd worden naar info@amelanderhistorie.nl!

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *