Bibi Dumon Tak op de Schakel

HOLLUM – De Amsterdamse kinderboekenschrijfster Bibi Dumon Tak (42) die in 2006 het boek ‘Laika’ schreef waar Ameland in voorkomt, bracht donderdag 23 augustus een bezoek aan de openbare basisschool de Schakel in Hollum. Bibi nam een tas vol boeken, hond Bezem en haar vriend Jan Paul Schutten mee. Schutten (36) is ook schrijver. Bibi las voor de groepen 3,4 en 5 uit haar boeken voor en Jan Paul zat voor de klassen 6, 7 en 8.
“Ik heb jou ook op Klokhuis gezien,” zegt een van de kinderen. Bibi Dumon Tak was op TV omdat ze vorig jaar het kinderboekenweekgeschenk ‘Laika’ had geschreven. Ze is nu op Ameland om daarover te vertellen en er uit voor te lezen omdat Ameland in het boek voorkomt. Adinda Kelder-Bunicich, moeder van een van de kinderen op de Schakel en PR vrouw voor de KNRM station Ameland, kreeg haar aan de telefoon. De reddingboot speelt een rol in het boek en Adinda heeft voor Bibi geregeld dat ze een keer mee kon varen. Uit dat contact is de uitnodiging voor een voorleessessie op school voortgekomen.
In de kring vertelt Bibi aan de kinderen over haar harige wekker, Bezem. De hond ligt naast haar en gromt en blaft af en toe. “Hij houdt niet van kinderen,” zegt de schrijfster niet bepaald geruststellend. Ze haalt een boek uit haar tas en laat het de kring zien. “Dat boek hebben wij ook!” roepen de kinderen enthousiast. Bibi leest stukjes voor uit het boek ‘Bezem’ dat over haar eigen huisdier gaat. Ze is niet alleen een begenadigd schrijfster maar ook een verteller die het talent heeft de kinderen mee te zuigen in het verhaal.
De kinderen hebben vragen voorbereid die ze tussen de voorleesmomenten in mogen stellen. Wat vindt zij het mooiste kinderboek en wie is haar lievelingsschrijver? Waarom is ze gaan schrijven en hoe schrijft ze? Hoe wordt een boek gemaakt en heeft ze veel gereisd? Welke dieren kent ze en waar gaat haar volgende boek over? De kinderen zijn in veel zaken geïnteresseerd.
“Dat is een interessante vraag," begint Bibi en geeft dan het antwoord. Elk jaar schrijft Bibi één boek. Ze vindt het leuk om te schrijven en te lezen. Haar lievelingsboeken zijn De Kleine Kapitein van Paul Biegel en Gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren. Haar lievelingsschrijver is Guus Kuijer. Ze schrijft met een vulpen en tikt het pas daarna in haar computer in en haar boeken gaan meestal over dieren. Haar eerstvolgende boek gaat over bruine beren, maar dat mag nog niemand weten.
Jan Paul Schutten vertelt in de hoogste klassen over spioneren en hoe je onzichtbaar iemand kunt volgen en over dierentaal. Hij kreeg de Vlag en Wimpel prijs voor zijn boek ‘Ruik eens wat ik zeg’ dat is uitgebracht in een serie informatieve kinderboeken. Het gaat over de taal van planten en dieren.
Na de voorleessessies en de kringvragen heeft Bibi Dumon Tak nog een bijzondere quiz in petto: Bibi’s bijzondere beestenboek quiz. De kinderen vergeten nooit meer dat een luiaard eens in de tien dagen poept en dat een kakkerlak veertien dagen zonder kop kan leven. Natasja heeft alle antwoorden goed. Zij wint het ‘Bibi’s bijzondere beestenboek.’ Adinda rijdt de beide schrijvers met hun Bezem weer naar de veerboot. Ze moeten vandaag meteen weer naar huis. Jammer, want het is erg mooi weer op Ameland.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *