Bevrijdingsfeesten volgend jaar

BALLUM – Ameland gaat dit jaar geen Bevrijdingsfeest 75 +1 organiseren. De werkgroep Bevrijdingsfeest Ameland steekt in op 75+2.

Enkele weken geleden was er nog sprake van festiviteiten in navolging van het provinciale Bevrijdingsfestival Fryslân, dat wel gaat voor een 75+1. Ameland wilde daar in meegaan. Vorig jaar was er al een heel programma voorbereid met onder meer voorstellingen met muziek en verhalen, maar de corona pandemie gooide roet in het eten. Wel werd de Amelander bevrijdingsvlag verspreid. Vanaf 6 mei tot en met 6 juni 2020 – het eiland werd pas op 3 juni 1945 bevrijd en 6 juni was D-Day – op 5 mei werd er met het rood wit blauw gevlagd – werd er uitbundig gevlagd met dit speciaal voor het 75-jarig bevrijdingsfeest ontworpen dundoek.

Steeds werd er ervan uitgegaan dat wat in 2020 was bedacht in 2021 uitgevoerd zou kunnen worden, maar inmiddels heeft de werkgroep te kennen gegeven dat ze afziet van het organiseren van allerhande activiteiten. Ze acht de kans te groot dat het feest toch weer afgelast moet worden.

Volgend jaar is het 77 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De werkgroep Bevrijdingsfeest Ameland hoopt dat voor 75+2 in 2022 de coronapandemie voldoende is uitgewoed en dat een evenement weer kan. In mei 2021 komt er wel een oproep om van 6 mei tot en met 6 juni de bevrijdingsvlag aan de mast te hangen. Ameland kleurt dan toch weer feestelijk.

tik Bevrijdingsvlag in bij ZOEKEN om meer over de speciale vlag en het vlaggen van 2020 te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *