Statiegeld op Blikjes definitief

LEIDEN – Vanochtend werd Merijn Tinga gebeld door Staatsecretaris Stientje van Veldhoven. Ze vertelde hem dat statiegeld op blikjes verplicht wordt per 31 dec 2022. "Een geweldige overwinning!", zegt Tinga.

Voor plastic flesjes was al een jaar eerder besloten dat komende zomer, per 1 juli, statiegeld verplicht wordt. In beide gevallen is het politieke beleid gebaseerd op de 'Plastic Soup Surfer petitiemotie'.

Staatsecretaris Stientje van Veldhoven verklaarde in het Algemeen Overleg van 15 maart 2018: "Dit dossier heeft 15 jaar op slot gezeten. De Plastic Soup Surfer was de eerste die zag dat we dit op een andere manier moesten aanpakken, op resultaat".

Door statiegeld voorkomen we jaarlijks honderd miljoen flesjes en blikjes die als zwerfafval op straat, in de bermen, parken en rivieren terecht komen.

Slimmigheid

Tinga roemt de slimmigheid van de staatssecretaris. Tientallen jaren heeft een belangrijk deel van het bedrijfsleven statiegeld op flesjes en blikjes in Nederland verhinderd. In 2018 was er geen meerderheid voor statiegeld op plastic-flesjes in de kamer. En nog minder voor blik.

Door in deze statiegelddiscussie de flesjes los te koppelen van de blikjes, én door het resultaat (minder zwerfafval) centraal te stellen in plaats van het middel (de statiegeldmachines) wist Van Veldhoven een meerderheid voor haar beleid te krijgen: ze volgde daarmee de 'Plastic Soup Surfer Petitiemotie'. 

Bovendien kon Van Veldhoven de beslissingen op statiegeld vervroegd nemen daar het zwerfafval door flesjes en blikjes niet afnam maar zelfs toenam. 

tik Plastic Soup Surfer of Merijn Tinga in bij ZOEKEN om meer over deze surfer te lezen. Hij was verschillende keren op Ameland.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *