Bevrijdingsdag op Ameland

HOLLUM – Ameland vlagt, net als de rest van Nederland, vanwege bevrijdingsdag. Toch is 5 mei niet de dag van de bevrijding van het eiland. 

"De volle maand mei zuchtte Ameland nog onder het juk van zwaarbewapende Duitsers. De situatie op het eiland stond op scherp: de Duitsers waren geagiteerd, namen met moeite afscheid van hun macht en spoelden hun frustratie en heimwee weg met alcohol. Het was voor de Amelanders nog oppassen, die laatste dagen van het verblijf van de Duitse militairen. De duinen en het strand gaven ze nog steeds niet vrij en de spertijd bleef gehandhaafd. Ook riepen ze om het minste of geringste “Ausweis bitte!” Op 4 op 5 mei werden bij beschietingen vanaf de vaste wal vier Duitse militairen gedood. Het maakt de Duitsers nog gespannener. Ameland mag van geluk spreken dat er toen geen represailles tegen de Amelanders werden genomen. De gewapende Duitsers bleven nog wekenlang het straatbeeld bepalen. Op zondag 3 juni was het dan eindelijk zover."


>>> lees hier meer over de Bevrijding van Ameland en bekijk de man die bovenop de kerktoren stond om een Nederlandse driekleur te planten

>>> bekijk hier meer foto's van de bevrijding op 3 juni 1945

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *