Ameland en de bevrijding

CAMELAND – Naar aanleiding van het artikel over de bevrijdingsdag stuurt Han Koppenberg, zoon van Annie de Groot-Visser, een paar foto’s en de volgende tekst:

“Je schrijft dat op 8 mei Hans Bruin en Jan Faber naar de vaste wal roeiden. Bij mij staat bij dat ook Jitse Hofker van Bakkerij Hofker (Eel en Sjoukje) aan de Rixt van Doniaweg naar de wal was geroeid. Aangekomen te Holwerd werden ze gearresteerd als zijnde vluchtende NSB’ ers, althans zo staat het verhaal mij bij.”

Tevens twee foto’s van Bevrijdingsdag op Nes en Hollum Ameland.

Op de eerste foto is genomen
( Han staat zelf als bloemenkind op de voorgrond) op de Strandweg Nes Ameland ter hoogte van de zomerhuisjes Tartar en Malmö, bij de elektriciteitspaal staat mijn moeders oudere zuster Martha.

Foto twee is in Hollum genomen. Ik herken mijn moeder, Tine van het café de Welvaart, Jan de Jong, Piet Hofker en de man die voor mijn moeder zit is waarschijnlijk haar oudste broer Siebe Visser, corrigeer mij maar als dit niet zo is.

De overige namen kan jij misschien invullen, het zijn bekende gezichten voor mij maar ik kan er geen naam bij invullen.”

Wie kent de namen bij de gezichten?

Cor van der Laag stuurt de volgende namen op:

Jongentje op knieën links Bertus Visser (caf)?

Man in donker pak met pet Jan IJnsen (schilder)?

Voorste rij rechter man Jan Visser (vissershuus)?

Middelste rij tweede vrouw van rechts Klazien Nobel (Blieke)?

Ria Evers-Dokter stuurt het volgende: Jan Nobel van de Blieke als kapitein… en is de vrouw misschien Klazien, zijn vrouw?

Jan de Jong stuurt het volgende: De man in het zwart is volgens mij Seldam, precies achter hem zit mijn moeder, Sjoukje de Jong Wijnberg, links van haar Tine Visser van Monte.

Achterste rij 2e van rechts Gerrit Visser de schilder. Vooraan naast Seldam zou Gooi Visser (van Aagje) kunnen zijn.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *