Bevrijdingsbutton voor Amelander scholieren

HOLLUM – Ameland was op 3 juni 1945 vrij van bezetting en 75 jaar later, op 3 juni 2020, ging Jan Botte Wijnberg namens de bevrijdingswerkgroep langs alle scholen op Ameland om de leerlingen een bevrijdingsbutton aan te bieden ter ere van de 75-jarige bevrijdingsdag.

De button is een replica van de broche uit de nalatenschap van Egbert ten Zeldam, een marinier die na de Eerste Wereldoorlog op Ameland was gebleven en er ook is overleden. Hij was later huisgenoot van Joekje Visser, één van de Amelanders die tot de honderdjarigen behoort.

Wie het ontwerp voor de broche van Ten Zeldam heeft gemaakt is niet bekend.

De bevrijdingswerkgroep had graag meerdere activiteiten willen organiseren, maar corona gooide roet in het eten. De bevrijdingsvlag en de button konden wel gerealiseerd worden. Met de bevrijdingsvlag, gebaseerd op het ontwerp van de button, vlagt Ameland al sinds 6 mei 2020, de dag na de Nationale Bevrijdingsdag. Vierhonderd blauwe vlaggen met de Canadese, Engelse en Amelandse vlag erop wapperen nog tot en met 6 juni 2020 op het eiland.

“Voor de kinderen is het belangrijk te weten dat vrede niet vanzelfsprekend is,” zegt Jan Botte Wijnberg. “Veel van hun leeftijdgenoten zijn in een oorlog opgegroeid en weten niet beter.” De scholen, de Koningin Wilhelminaschool, De Schakel, ’t Ienster, de Kardinaal de Jongschool en de Burgemeester Waldaschool, hadden een belangrijke rol willen spelen bij de festiviteiten, net als de muziek, de dorpsbelangen en de musea. Wijnberg: “Wellicht gaan we dat volgend jaar dunnetjes overdoen.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *