Bevingen door gaswinning wadden mogelijk

Geplaatst op: 13 maart 2014 - Categorie: Alles & Algemeen

GRONINGEN - De gaswinning in het waddengebied kan leiden tot aardbevingen. Dat is in het DvhN en de LC te lezen. De commissie voor de milieueffectrapportage gaswinning onder de Waddenzee stelt dat.

Eerder becijferde het Staatstoezicht der Mijnen dat de maximale sterkte van een beving in het waddengebied 3,9 op de Richterschaal is. De commissie meent dat de NAM nadrukkelijk naar het voorkomen van bevingen in het waddengebied moet kijken. Ameland voelde al eens een beving. Op 9 augustus 2013 werd er 1,8 op de schaal van Richter gemeten, op 3 kilomter diepte onder de bodem van de Waddenzee bij Ameland.

Tot nu toe valt de bodemdaling mee. De vergunning laat een verdere daling dan 6 millimeter per jaar niet toe, maar het is niet duidelijk hoe lang en hoe ver de bodem daalt na het stoppen van de gaswinning. In het gebied geldt het principe van ‘Hand aan de Kraan’. Zodra het wad teveel zakt, gaat de gaskraan een beetje dicht.
Momenteel wint de NAM in het oostelijk deel van de Waddenzee uit zes velden, vanuit Lauwersoog, Vierhuizen, Nes en Moddergat. Er vinden ook activiteiten plaats bij Anjum, Blija en Ameland.

Er wordt al decennialang gas gewonnen onder het Wad. Bij Ameland, Blija en op een productieplatform in de Waddenzee (niet NAM maar Vermillion). Sinds 2008 ook vanaf Moddergat en sinds 2009 ook vanaf Lauwersoog en Vierhuizen.

>>> lees hier over Aardgaswinning

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?