Bennie Polet

 Bennie de kitesurfer
Met harde wind zie je hem als een schicht door het dorp richting strand fietsen. Bennie Polet (18) is helemaal maf van de kite surf sport. Sinds een jaar of twee is hij er helemaal aan verslingerd. Op Ameland zijn meer  kitesurfers, maar in Hollum is hij de enige.
vliegeren
Het begon met vliegeren. Steeds grotere vliegers en vliegers met meer lijnen. Hij kan er goed mee overweg. Toen hij kennismaakte met kitesurfen had hij vanwege dat vliegeren een voorsprong. Hij wist al hoe een vlieger zich in de harde wind gedraagt en hij kon er al mee omgaan. Alleen surfen op een board moest hij nog leren. Door goed naar anderen te kijken heeft hij het zichzelf geleerd en dat ging goed, maar hij adviseert anderen om in ieder geval een beginners cursus bij een kiteschool te volgen.
Dit is zijn derde kitesurf zomer. Na de eerste zomer kocht Bennie een nieuwe set. In Nes, bij de Luna Kite shop die zich achterin de winkel van DA Kienstra bevindt, heeft hij een betere kite aangeschaft. Daar is hij zeer tevreden over. “Ik leerde met deze kite in twee weken wat ik met die vorige in een jaar had geleerd. Deze is veel sneller.” Hij heeft spijt dat hij een jaar verprutste met een slechte kite. Gelukkig voor hem heeft iemand de vlieger stuk gevaren zodat hij wel een nieuwe moest kopen. Bennie bezit inmiddels twee kites, een groene en een rode. De groene is 14 m2 en de rode 8,5. De grote kite gebruikt hij bij windkracht 3 tot 5 en de kleine kan windkrachten van 4 tot 6 aan. Er bestaan grotere en snellere vliegers, maar daar waagt Bennie zich nog niet aan. De kite zou er met hem vandoor kunnen gaan. De grootte van de kite hangt samen met het gewicht van de surfer en Bennie is niet zo heel erg zwaar.
teamrider
Polet schopte het tot lid van het Luna Kite team, een club teamriders die regelmatig samen surfen en als teamrider riderskorting krijgen bij de Luna Kite Shop. Die korting is welkom, want kitesurfen is een dure sport. Een kite kan honderden euro’s kosten. Verder heb je een board, trapeze, een zwemvest en een wetsuit nodig met surfschoenen van alleen al dertig euro. Alles opgeteld komt het wel op twee duizend euro. Bennie heeft het er voor over. Hij werkt de hele zomer in de Markthal in Hollum.
Het Luna Kite team kitesurft op plekken die door de gemeente zijn aangewezen. Lang niet overal mag met de kite gesurft worden. De club teamriders doet het meestal met zuidenwind aan de wadkant bij de pier. Het Wad van pier tot aan Buren is aangewezen als kitesurf gebied. Bennie en de andere teamriders gaan ook aan de Noordzeekant het water op. Dat doet hij alleen als de wind uit een andere hoek komt. Met noordenwind of wind uit het noordwesten of noordoosten. Met wind uit het zuiden is het risico te groot om de Noordzee in geblazen worden.
kite events
Met zijn maten uit Dokkum trekt hij regelmatig het land in, op zoek naar kite events. Ze komen dan terecht in Workum, Noordwijk en Lauwersoog. Bennie gaat op 17 en 18 september naar Noordwijk om mee te doen aan de Nederlandse kampioenschappen. Niet dat hij denkt met een gouden medaille thuis te komen. Hij doet het voor de ervaring. Bennie wil leren door te doen en te kijken hoe grootmeesters het doen. Hij wil graag kitesurfinstructeur worden. Jammer genoeg zijn de cursusplekken dun gezaaid. Op dit moment is een instructeurcursus alleen in Zeeland te volgen. Hij wacht tot de cursuslocatie oprukt naar het noorden. Cursussen Kitesurfen kun je overal volgen waar water is, zegt Bennie. Ook op Ameland. Via de Luna Kite School kun je certificaten halen. In de kitewereld wordt gewerkt met IKO levels. IKO staat voor International Kitesurf Organisation. Op elk behaald certificaat staat je kitesurf niveau aangetekend. Het IKO level certificaat moet je kunnen laten zien wanneer je in binnen- en buitenland kitesurfmateriaal wilt huren.
buitenland
Springen vindt hij het mooiste. “En dan zo hard mogelijk recht achter de kite aan zodat je een horizontale versnelling krijgt. De adrenaline knalt dan door het lichaam”. Het is de kunst om de wind in de kite te vangen en dan snelheid te maken. Razensnel vliegt hij over het water en maakt dan spectaculaire sprongen.
Bennie gaat van zijn hobby zijn werk maken. In september begint hij in Heerenveen met de opleiding Watersport. Hij laat zijn Bouwkunde opleiding voor wat het is. “Veel te veel stil zitten”. Watersport, daar gaat hij voor. Op het CIOS leert hij surfen, zeilen en reddingzwemmen. Hij gaat zijn zeil- en vaarbewijzen halen en daarna hij moet stage lopen in het buitenland. Het derde en vierde leerjaar staan in het teken van watersportmanagement. En dan kan hij zijn eigen kitesurfschool of zeilschool beginnen. Misschien wel in het buitenland. Hij ziet nog wel waar zijn kite hem brengt.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *