Belangstelling voor Openbaar Vervoer Waddeneilanden

LEEUWARDEN – De aanbesteding van de concessies voor het openbaar vervoer op Vlieland, Terschelling en Ameland heeft vier inschrijvers opgeleverd. De vier inschrijvende vervoersbedrijven op de concessies zijn de combinatie Arriva N.V. (Heerenveen) en Taxi Centrale Renesse; Connexxion B.V. (Hilversum); Q-Buzz B.V. (Amersfoort) en SLS Travel Solutions (Rijssen).

De provincie beoordeelt de komende weken de aanbiedingen en neemt naar verwachting begin december een besluit aan wie de concessies gegund worden. De concessies gaan in op 1 maart 2009 en hebben een looptijd tot eind 2016.
Een eerdere aanbestedingsronde mislukte deels. Alleen voor Schiermonnikoog was belangstelling van Arriva. Voor de drie eilanden waarvoor geen belangstelling was zijn de concessies destijds met één jaar verlengd tot 1 maart 2009.

Voorafgaand aan de nieuwe aanbesteding is aan vervoerders gevraagd waarom zij niet hebben ingeschreven op de concessies voor Vlieland, Terschelling en Ameland. Naar aanleiding hiervan is de concessieduur verlengd van 5 naar 8 jaar. Bij deze aanbesteding is verder uitgevraagd wat de kosten zijn voor de inzet van aardgasbussen op Ameland, en is gevraagd om te komen met plannen voor e-ticketing, een systeem voor betaling buiten het voertuig voorafgaand aan een busrit.

Gedeputeerde Piet Adema is blij met het resultaat van de aanbesteding: “Dat er nu vier inschrijvers geinteresseerd zijn in het vervoer op de Wadden laat zien er toch een markt is voor kleinere concessies. Deze kanteling werd al zichtbaar nadat staatssecretaris Huizinga eerder dit jaar € 16 miljoen beschikbaar stelde voor openbaar vervoer. Dat was positief voor het openbaar vervoer en dat zien wij nu terug. Een eerste blik op de aanbiedingen laat bovendien zien dat de vervoerders hun huiswerk goed hebben gedaan en met passende aanbiedingen zijn gekomen. De aanbesteding is daarmee sowieso succesvol, nu gaan we zien wie waar gaat rijden.”
Bron: Provincie Fryslân

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *