Belangstelling subsidie groengasauto

Geplaatst op: 25 juli 2011 - Categorie: Duurzaam & Milieu

LEEUWARDEN - Vierentwintig Friese bedrijven hebben subsidie aangevraagd  voor een groengasauto. In totaal gaat het om 147 bedrijfsauto’s.  Met deze speciale subsidieregeling wil het Rijk het aantal auto’s op Groengas sterk uitbreiden. Voor iedere auto kunnen de bedrijven € 3.000 krijgen. De subsidieregeling staat open tot  30 december 2011. Landelijk hebben ruim 85 bedrijven subsidie aangevraagd.

De consulenten duurzame brandstoffen Pyke Kroes en Pier Tiedema hebben bedrijven en organisaties geïnformeerd en geadviseerd over de subsidieregeling. Pyke Kroes is tevreden over het resultaat. “Een kwart van de aanvragen komt uit Fryslân. Dat komt ook omdat je al in zeven plaatsen Groengas kunt tanken. In Leeuwarden, Dokkum, Harlingen, Heerenveen, Drachten, Surhuisterveen en Nes Ameland.  Er komen nog tankstations in Burgum, Joure en Sneek. En het mooie is dat we Groengas in Fryslân maken. Bijvoorbeeld uit mest of afval.” Via het aardgasnetwerk wordt dit gas naar de pomp gebracht.”

Hulp bij subsidieaanvraag
Er zit nog geld in de pot. Consulent Pier Tiedema wil graag nog meer bedrijven informeren over de subsidieregeling. En adviseren over rijden op Groengas. “Niet voor niets is onze slogan wie slim is rijdt Groengas. Vanaf 13.000 km per jaar is het de goedkoopste manier van autorijden. En verschillende automerken hebben al modellen op Groengas beschikbaar.  Voor Friese bedrijven is dit de mogelijkheid om het wagenpark te vergroenen. We helpen graag. Kom dus snel. Er is nu nog subsidie,” geeft Pier Tiedema aan.

Voorwaarden subsidie
Ieder bedrijf kan een aanvraag indienen. Ook instellingen als waterschappen en onderzoeksinstellingen kunnen meedoen. Gemeenten en koeriersdiensten niet, tenzij ze hun auto’s via een leasemaatschappij aanschaffen. Een aanvraag/project bestaat uit minimaal drie nieuwe voertuigen, af fabriek/importeur. Het maximale gewicht van een voertuig is 3.500 kilogram. Maximale subsidie per project is € 100.000,- (per project maximaal 33 auto’s). Inbouw van CNG installaties op nieuwe voertuigen is toegestaan, mits de garantie behouden blijft. Kijk voor alle voorwaarden op: www.fryslan.nl/rijdenopgroengas.

Samenwerkingsagenda water en energie
Fryslân is koploper op het gebied van duurzame energie en watertechnologie. In de provincie zijn vele groene initiatieven en projecten. Bijvoorbeeld over zonnestroom,  elektrisch varen en energiezuinig wonen en werken. En in Leeuwarden komt de modernste watercampus van Europa. De provincie en gemeente Leeuwarden werken samen met de Friese gemeenten om deze koppositie verder uit te bouwen. De consulenten duurzame mobiliteit zijn onderdeel van de samenwerkingsagenda water en energie.

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?