Analyse zandsuppleties Ameland

Koopplein AmelandDE BILT – Grontmij kreeg van Deltares opdracht voor het monitoren van bodemdieren en jonge vissen voor de kust van Ameland.

Komend najaar verzorgt het ontwerp-, advies- en managementbureau de bemonstering van de ondiepe kustzone (0 – 2,5 km van de kustlijn). Samen met IMARES en The Fieldwork Company voert Grontmij een veldcampagne op Ameland en Schiermonnikoog. Op Ameland worden twee gebieden bemonsterd; Schiermonnikoog wordt bemonsterd als referentiegebied.

 

In de ondiepe kustzone neemt Grontmij met de Van Veenhapper, een soort bodemgrijper, circa 180 monsters. Met dit apparaat nemen ze een bodemmonster waaruit eerst een sedimentmonster wordt genomen voor de analyse van korrelgrootte en organische stofconcentratie. De rest van het bodemmonster wordt vervolgens gezeefd. Het residu wordt verzameld en geconserveerd. Ook nemen we monsters met een boomkor (vistuig) met kleine maaswijdte. Hiermee is het mogelijk alle platvissen en mobiele bodemdieren te vangen, te meten en te determineren.

 

In het laboratorium in Amsterdam zoeken ze uit het verzamelde bodemmateriaal de schelpen, kreeften en wormen. Deze worden op naam gebracht met behulp van microscopen en determinatieliteratuur.

Alle gegevens worden gerapporteerd en gebruikt bij de effectmeting van de kustsuppleties bij Ameland. Grontmij en IMARES voeren een uitgebreide data-analyse uit en rapporteren de resultaten. Zo leren we meer over de functie van de ondiepe kustzone van het Nederlandse strand en het effect van zandsuppleties.

Bron: Grontmij

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *