Belangrijke overwinning Geel Wit

BUREN – Geel Wit heeft een belangrijke overwinning behaald op Akkrum. De nummer twee van de derde klasse A werd met 2-1 verslagen. De eerste kans was al na vier minuten voor Jan Ytsma, maar keeper Michel Geertsma van Akkrum bracht redding bij de eerste paal. Vijf minuten later de eerste kans voor de bezoekers, maar Reinier Smit redde op de vrije schop van Marco Biegel.

Na ruim een kwartier spelen nam Akkrum toch de leiding. Leon Pot onderschepte een lange bal, legde de bal terug op Emile Vis en die wist er wel raad mee. Met en hakje zorgde de topscorer van Akkrum voor de 0-1. Diezelfde speler had nog geen minuut later zijn ploeg op een veiliger marge kunnen zetten, maar met een prima redding voorkwam Reinier Smit de tweede treffer.

Meteen daarna een kans aan de andere kant. Noah Josephia zag zijn inzet gekeerd door keeper Geertsma en in de rebound schot Johan Kolk over.

Het ging in die fase op en neer. Reinier Smit moest redding brengen op een inzet van Leo Pot en meteen daarna was er aan de andere kant een kansje voor Jan Ytsma.

Na een klein half uur spelen bracht Bente Bonthuis Noah Jospehia in stelling, diens inzet werd door Jornt Eisses tot corner verwerkt. Hetzelfde gebeurde met een schot van Bente Bonthuis die door doelman Geertsma werd gekeerd.

Na ruim een half uur spelen probeerde Pot met een leep hakje doelman Smit te verschalken. Dat lukte hem niet, en even later was het aan de andere kant wel raak. Uit een vrije schop van Jordi Metz knikte Sander Graafsma de 1-1 binnen.

Vlak voor rust had Noah Josephia zijn club op voorsprong kunnen brengen, maar hij wachtte te lang waardoor een verdediger van Akkrum kon ingrijpen.

Na zes minuten in de tweede helft kreeg Geel Wit de beloning voor de arbeid. Uit een voorzet van Sander Graafsma scoorde Bente Bonthuis de 2-1.

De overwinning van Geel Wit kwam daarna niet echt meer in gevaar, ondanks enkele kansen voor de bezoekers. Zo was Marco Biegel na goed doorzetten dicht bij de gelijkmaker. In de 65-ste minuut dacht Akkrum de gelijkmaker te hebben gemaakt, maar volgens Geel Wit-grensrechters Bernard Teuben was het doelpunt in buitenspelpositie gescoord. Scheidsrechter Theo Hein nam zijn signaal over en annuleerde de treffer.

In de slotfase was Geel Wit tweemaal dichtbij uitbreiding van de voorsprong. Eerst schoot Sander Graafsma over en een minuut later deed Bente Bonthuis hetzelfde. Hierdoor bleef het spannend en had Idsert Bosma een minuut voor tijd de gelijkmaker op de schoen, maar hij schoot voorlangs.

Opstelling Gel Wit: Reinier Smit; Djerry Spoelstra, Johan Kolk, Theo Molenaar, Maikel Moll; Jan Ytsma, Sander Graafsma, Jordi Metz, Tim Ytsma (Christian Smid 71); Bente Bonthuis, Noah Josephia.