Ballum is ongerust

BALLUM – Dorpbelang Ballum is ongerust en vreest dat het dorp voor ondernemers op slot gaat als de nieuwe detailhandelstructuurvisie in werking treedt. De visie moet als basis dienen voor actualisering van gemeentelijke bestemmingsplannen. Gretha de Boer houdt tijdens de raadscommissievergadering van 10 augustus een gloedvol betoog om Ballum vooral niet “op slot” te zetten voor nieuwe detailhandelsinitiatieven. Bewoners en ondernemers van  Ballum zijn ongerust, meldt De Boer.

Het baart Ballum grote zorgen dat in de detailhandelstructuurvisie voornamelijk gesproken wordt over Nes en Hollum. In de ogen van Dorsbelang Ballum krijgen deze dorpen alle vrijheid en gaat Ballum juist op slot. Een ondernemer kreeg onlangs geen toestemming voor vestiging van een startend bedrijf in Ballum. Deze weigering heeft de Ballumers erg ongerust gemaakt. De inwoners van het kleinste dorp van Ameland willen juist meer ruimte voor detailhandel.
Wethouders Will Bakema onderstreept dat het niet de bedoeling is om bepaalde dorpen op slot te zetten. De startende ondernemer wilde een bedrijf opzetten in een bijgebouw van een woning. Dat is om ruimtelijke en stedenbouwkundige redenen niet toegestaan.

De detailhandelsturctuurvisie wil in Ballum alleen winkels toestaan in de buurt van reeds bestaande winkels. Het dorp heeft een supermarkt, een slijterij, een winkel met houten spullen, een galerie en in het zomerseizoen een cadeauwinkel. De gemeente staat een “thematische versterking van de kern” voor. Als voorbeeld wordt een kunstgalerie genoemd.

>>>lees hier meer over de raadscommissievergadering van 10 augustus 2009

© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *