Arno Brok geïnstalleerd als commissaris van de Koning in Fryslân

LEEUWARDEN – Arno Brok is dinsdag geïnstalleerd als commissaris van de Koning in Fryslân. Dat vond plaats in een bijzondere vergadering van Provinciale Staten in aanwezigheid van honderden gasten.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelde het op prijs persoonlijk de nieuwe commissaris te kunnen 'afleveren' en wenste hem daarbij veel plezier.

Vice-voorzitter Douwe Hoogland schetste de benoemingsprocedure en waarom Fryslân blij kan zijn met deze commissaris.

Namens het college van Gedeputeerde Staten liet gedeputeerde en tevens loco-commissaris Sander de Rouwe weten dat het college zeer verheugd is over de benoeming van Brok: een kundig bestuurder met een Fries hart.

Directeur Bert Looper van Tresoar gaf in een column een visie op de historie van Fryslân en de Friezen.

Ook de doyen van de kring fan commissarissen, de commissaris van de Koning in de provincie Gelderland, de heer Clemens Cornielje, kwam aan het woord met een collegiale bijdrage.

De vertrekkend commissaris, Joan Leemhuis-Stout, overhandigde Brok symbolisch de voorzittershamer van de Friese Staten nadat zij een schets had gegeven van de overeenkomsten en verschillen tussen de ambten van commissaris en van burgemeester.

De kersverse commissaris Brok gaf in zijn Friestalige bijdrage aan het een voorrecht te vinden om in Fryslân aan de slag te gaan als commissaris. Hij zal zich onder meer inzetten voor bestuur, cultuur en het bijelkaar brengen van mensen.

Een muzikaal intermezzo werd verzorgd door de jonge violist Tim de Vries. Hij werd daarbij op de piano begeleid door Remon Holsbergen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *