Anna Margaretha uit de vaart

IJMUIDEN – De reddingboot van Ameland ligt vast in de Ballumerbocht. Door het winterse weer zijn de reddingboten van enkele KNRM reddingstations buiten dienst gesteld. Met de strenge vorst melden reddingboten zich uit, omdat door ijsgang niet meer kan worden gevaren. Schiermonnikoog, Ameland en Lauwersoog hebben zich uitgemeld op de Waddenzee. Op het IJsselmeer heeft Marken haar reddingboot uitgemeld.

De meeste reddingboten van de KNRM worden aangedreven door waterjets. Zodra er ijsvorming in het water optreedt functioneert de waterjet niet meer doordat deze geen water kan aanzuigen, maar alleen (pap)ijs. De verwachting is dat de komende dagen nog meer stations zich uitmelden vanwege het strenge winterweer en de daarmee samenhangende ijsvorming.  

Als de reddingboten op bepaalde plaatsen niet meer inzetbaar zijn, wijkt de Kustwacht uit naar andere mogelijkheden om mensen in nood te helpen. Zo kan er bijvoorbeeld een helikopter worden ingezet om de patiëntentransporten,  die de reddingboten op de Waddeneilanden regelmatig uitvoeren, door te laten gaan.

Bron: KNRM

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *