Ammerijke dingt mee naar Mooiste Woord

HILVERSUM – Ammerijke – een ogenblikje – dingt mee in de strijd om het mooiste dialectwoord van Nederland, liet een redacteur van Plein5 weten. Ammerijke is een woord dat niet veel gebruikt wordt; het staat in het Woa'deboek fan ut Amelands. Ammerijke is het openingswoord van de app Ameland Actueel: een ogenblikje, wil het zeggen, een ogenblikje, want de app moet even laden.

NCRV Plein5 zoekt het mooiste dialectwoord van het jaar.

Per provincie komen drie dialecten, en dus drie woorden, aan bod. Aan het eind van dit jaar is de grote finale waarin de InfoNu36 deelnemers uit de twaalf provincies ‘strijden’ voor de titel Het mooiste dialectwoord van het jaar. Het winnende dialectwoord wordt op 'bijzondere wijze' vereeuwigd.

Dialectwoorden met hun betekenis kunnen worden ingestuurd aan de redactie van Plein 5, via plein5@ncrv.nl

>>> kijk hier voor een kleine verzameling Amelandse woorden

 

Dokter Straatsma vult aan: Ammerijke komt van Ave Maria, het gebed dat bij het opzeggen maar korte tijde in beslag nam. Een ammerijke is dus een kort ogenblikje.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *