Amelandstalig office-pakket

HOLLUM – Het was dus toch een 1 april grap, het Amelandstalig office-pakket. Iedere Amelander kan op zijn website de Amelandse woorden invoegen. Thuus kan in plaats van Home worden gezet, slute voor sluiten, rôlle om te scrollen en soeke neemt de plek van zoeken in, maar een officieel Amelandstalig Office pakket komt er niet.

Burgemeester Albert de Hoop zat in het complot van de door Persbureau Ameland uitgezette aprilgrap. Het Friesch Dagblad had meteen door waar het om ging. Wakkere lezers van WâldNet zagen ook de eerste dag van april naderen toen ze het bericht lazen. De Leeuwarder Courant pakte daarentegen het bericht serieus op, belde erover om informatie en een voorbeeldwoord en plaatste er een berichtje over op de Regiopagina. De journalist van Binnenlands Bestuur was wel zeer hardnekkig. Ze belde er drie keer over naar het persbureau en enkele keren naar het gemeentehuis. Ze kreeg de burgemeester niet te pakken en uiteindelijk sprak een ambtenaar hardop het vermoeden uit dat het om een 1 april grap ging.

Microsof ziet geen brood in een eigen office-pakket voor een taalgebied dat slechts enkele tientallen vierkante kilometers groot is. Microsoft  vast ook niet. Microsoft is wel serieus bezig met ICT-termen in het Fries en in andere kleine minderheidstalen.
Ameland zal andere acties in moeten zetten om het Amelands dialect levend te houden.

De geplande werkgroepbijeenkomst op woensdag 1 april gaat niet door wegens gebrek aan belangstelling. Er heeft zich maar één iemand aangemeld als werkgroeplid, maar dat zal ook wel een grap zijn.

>>>lees hier het bericht van 10 maart 2009

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18268

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *