Amelands Groen Licht krijgt navolging

ASSEN – De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) breidt het aantal locaties met de vogelvriendelijke, blauwgroene ‘ClearSky’ verlichting uit. Al eerder werden bij wijze van proef in 2007 het NAM-platform L15 voor de kust van Vlieland en de pier van Ameland van de nieuwe verlichting voorzien. Naar aanleiding van positieve resultaten zijn deze week ook de locaties Moddergat, Lauwersoog, Vierhuizen en NAM-platform AWG voor de kust van Ameland uitgerust met de nieuwe lampen. Ook NAM-locatie Ameland Oost wordt op korte termijn groen.

Na jarenlang onderzoek door de NAM naar de invloed van licht op de trekvogels op de Noordzee kwam naar voren dat licht negatief van invloed kan zijn op het richtingsgevoel van vogels. Deze invloed wordt sterk gereduceerd wanneer het rode spectrum uit het licht wordt gefilterd. Samen met Philips is vogelvriendelijk licht ontwikkeld. Een nieuw type lamp met een aangepast spectrum, dat door de mens wordt ervaren als blauwgroenig licht. Uit proefopstellingen blijkt dat de lamp niet alleen prettig is voor vogels, maar ook voor de mens. Bij het gebruik van de nieuwe verlichting is er veel minder impact op de omgeving. De lamp is sinds dit najaar verkrijgbaar onder de naam ClearSky en is momenteel in de race voor een Europese milieuprijs, de Environmental innovation for Europe Awards 2008.

De NAM doet ook dit jaar mee aan de Nacht van de Nacht. Op zaterdag 25 oktober gaat om 19.00 uur de hoofdverlichting van het kantoor te Assen grotendeels uit; er blijven twee lampen van de gevelaanstraling branden, waarbij het witte licht is vervangen door vogelvriendelijk groen. Over enkele weken wordt met een proefopstelling de ClearSky buitenverlichting van het kantoor verder getest.
Op Ameland houdt NAM medewerker Joop Marquenie een excursie naar en lezing over het groene licht. De lezing is om 19.30 uur in het Natuurcentrum in Nes met aansluitend een wandeling naar het groene licht op de pier.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *