Amelanders stoppen tijdcapsule in dijk

LEEUWARDEN – Amelanders sturen met een tijdcapsule in de dijk boodschappen naar de toekomst. Drie jaar lang is er gewerkt aan de Waddenzeedijk op Ameland. Mede dankzij het geduld van de eilanders voldoet de dijk medio dit jaar weer aan de wettelijke veiligheidseisen. Wetterskip Fryslân en aannemerscombinatie Van den Herik-Jansma Drachten nodigen alle Amelanders uit om een laatste ludieke bijdrage aan de dijkverbetering te leveren: een boodschap voor de toekomst! Zaterdag 17 februari plaatst de aannemerscombinatie de boodschappen in een tijdcapsule in de duiker Skutehò'n bij Ballum.

Vanaf 2015 versterkt Wetterskip Fryslân ruim 16 kilometer dijk op Ameland. Dit jaar werkt het waterschap nog aan de bouw van drie uitwateringsduikers in de zeedijk. Het sluiten van de duikers is de laatste gelegenheid om nog iets in de dijk achter te kunnen laten.

Boodschap voor de toekomst

Alle eilandbewoners en leerlingen van scholen op het eiland konden bij de aannemer in een envelop een boodschap inleveren voor de Amelanders van de volgende eeuw. Dit kon een bericht zijn over het leven hier en nu of een toekomstvoorspelling. Met een tekening, verhaal of foto, alles mocht.

Plaatsen tijdcapsule

Zaterdag 17 februari plaatst de aannemerscombinatie de boodschappen tussen 11.00 en 12.00 uur in een tijdcapsule in duiker Skutehò'n. Een bijzonder moment waarbij iedereen van harte welkom is. De aannemer plaatst nog een laatste boodschap, een spandoek met een tijdlijn van de dijkverbetering, in de speciale kist. Daarna wordt de kist afgesloten met een deksel. Een eeuw later, als er een eind komt aan de levensduur van de duiker, kan de kist weer worden geopend.

Ludieke actie

Vanaf het begin van de dijkverbetering organiseert aannemerscombinatie Van den Herik-Jansma Drachten elk jaar een ludieke actie op Ameland. Op deze manier wil de aannemer iets terugdoen voor de Amelanders voor de overlast van het project. Zo deelde de aannemer eerder broodjes uit bij de Nieuwjaarsduik en werd er een tocht over de nieuwe dijk georganiseerd voor ouderen en mindervaliden op het eiland. Dit jaar is de plaatsing van de tijdcapsule de laatste ludieke actie.

→ bekijk hier alle Dijkjournaals

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *