Amelander vlag wappert in Gedeputeerde Staten

LEEUWARDEN – Peter van Noort uit Hollum is woensdag 21 april geïnstalleerd als lid van Provinciale Staten. De Hollumer is lid van de SP. Hij volgt Michiel Schrier, die we als burgemeester van Vlieland nog wel eens tegen zullen komen. Van Noort zwaaide tijdens zijn installatie met een Amelander vlaggetje om kracht bij te zetten dat hij gaat opkomen voor de belangen van de eilandbewoners en de kleine gemeenten. Peter van Noort heeft een baan bij de gemeente Dantumadeel en is zodoende een van de forenzen die op het vasteland werken en op het eiland wonen. Afgelopen jaar heeft hij vanwege de corona maatregelen voornamlijk thuis gewerkt.

Als statenlid, een baan van één dag in de week, gaat hij zich opwerpen voor het eiland natuurbeheer, gaswinning en toerisme. De onderwerpen waar hij zich verder vooral mee bezig gaat houden zijn wonen, ruimtelijke ordening, lokaal bestuur, cultuur, openbaar vervoer, economie, Waddenfonds en infrastructuur. 

De maidenspeech van Peter van Noort:

Voorzitter,

Het kan verkeren.

Word je geboren in Rotterdam en woon je lang in de Randstad, kom je 15 jaar geleden op Ameland terecht.

Ameland wat sinds begin 19e eeuw geen vrijstaat meer is en bij Friesland en Nederland gaat horen.

De Amelander schalken

Hebben gestolen drie balken

Des avonds in de maneschijn

Daarom zal dit hun wapen zijn.

(Van Noort toont de vlag)

Hiervoor werd ik in Bremen, Duitsland bij een festival bijna nog opgepakt omdat ze dachten dat het een politiek symbool is.

En dan wordt ook nog een statenlid genaamd Michiel Schrier burgemeester van een ander eiland: Vlieland.

Helaas was er twee jaar geleden ook nog het droeve nieuws dat Jacob van der Hoek overleed, 12 jaar statenlid. Ik heb hem maar kort gekend.

En door al deze voorvallen sta ik hier.

 ⇒ bekijk op Omrop Fryslân hoe Peter ban Noort met de Amelander vlag wappert

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *