Amelander hockeyers verbreden hun horizon

NES – Hockeyers van Ameland kregen training in Leeuwarden. Het regende pijpenstelen, maar dat mocht de pret niet drukken voor 9 kinderen tussen de 9 en 11 jaar van Ameland. Zij waren vastbesloten hun vrije woensdagmiddag volledig te wijden aan hun favoriete sport: hockey.

Precies een jaar geleden begonnen ze met zaalhockey, aangeboden via Sportclub Nes-Buren. Vanaf april wordt er ook buiten gespeeld, op gewoon gras. Eerst bij Klein Vaarwater en later bij het veldje van de Kardinaal de Jongschool. In Leeuwarden kregen de spelertjes dan eindelijk eens de kans te ondervinden hoe soepel het voelt om te hockeyen op een kunstgrasveld bij een echte hockeyclub.

De 8 jongedames en 1 jongeheer kregen ruim anderhalf uur een gasttraining bij MHC Leeuwarden. Het kostte ze vier uur reistijd met het openbaar vervoer, maar dat was het ze waard. “Gaan we dit vaker doen?” en “Wanneer mogen we wedstrijden spelen?” waren de meest gehoorde reacties. “Ja, de kinderen willen een nieuwe uitdaging, competitie doen, zich meten met andere spelers van hun leeftijd, dat is logisch,”, zegt Pascale van Nouhuys, die het hockey voor het groepje op het eiland begeleidt.

Waar ligt dan de toekomst voor deze sport op het eiland?

Als het aan Minke Kooiker, Dagmar de Groot, Steven Bezemer en Pascale ligt, die zich sinds begin dit jaar voor hun geliefde sport hard maken, dan is het doel niet minder dan een heuse Amelandse hockeyclub voor zowel veld- als zaalhockey.

Het probleem is zeker niet of er genoeg draagvlak is voor de sport. Een paar maanden nadat de jongste jeugd zo enthousiast begonnen was, plaatste het viertal een oproepje op FB en de aanmeldingen stroomden binnen. Zo begonnen in februari zowel een groep BWS-scholieren als ook een groep volwassenen met zaalhockey, onder leiding van Steven, die aan de wal verschillende hockeyteams heeft getrained.

Wel blijkt het heel moeilijk een geschikte locatie op het eiland te vinden voor een hockeykunstgrasveld om het hockey buiten te kunnen spelen. Het liefst zien de hockeyers een multifunctioneel kunstgrasveld, waarop ook andere sporten buiten beoefend kunnen worden, zodat het een echt gemeenschapsproject wordt.

De buurtsportcoaches op Ameland zetten het initiatief kracht bij, en ook het Iepen Mienskipsfonds heeft aangegeven dat het project een goede kans op sponsoring heeft, mits er een locatie is.

Pas als er een geschikt veld beschikbaar is, kan er aan de veldhockeycompetitie deelgenomen worden. Het opent dan ook deuren naar bijvoorbeeld aanbieden van trainingskampen aan andere hockeyclubs, iets waar Ameland zich bij uitstek voor leent. De zoektocht gaat door.

In de tussentijd gaat het zaalhockeyseizoen weer van start in de Jaap Klaassenhal in Nes, op dinsdagavond 20:00 voor volwassenen, woensdag 17:00 voor basisschooljeugd, vrijdagavond 19:00 voor BWS-jeugd en aansluitend vrijdagavond 20:30 voor jonge Amelanders die doordeweeks aan de wal op school zitten. Eilanders die het hockey eens willen uitproberen, kunnen zich aanmelden bij SC Nes-Buren om een proefles mee te draaien.

Door Pascale van Nouhuys

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *