Amelander H-T race

HOLLUM – Maar liefst drie Amelander roeisloepen roeiden mee met de Harlingen – Terschelling sloeproeirace op vrijdag 14 mei.
Karakter, Haal an Antje en Virgo verschenen aan de start en roeiden naar Terschelling. De zee was spiegelglad en de strijd fel en sportief.

Uit het roeiverslag van Karakter: “Rond half twee arriveert Geen zee te Hoog! bij het Schuitegat. De adrenaline stroomt de roeisters door het lijf. Vooral als we zien hoe geweldig onze stuur ons door de race loodst. We hebben al vele sloepen achter ons gelaten door zijn fantastische stuurmanskunsten. En in het Schuitegat gaat dit onverminderd door. Ondanks het ondiepe en smalle vaarwater halen we de ene na de andere sloep in, ondanks de chaos. Karakter weet alle tumult te omzeilen, maar zien achter zich de grote favorieten in het herenklassement een spannende strijd met elkaars riemen uitvechten.”

Uit het verslag van Haal an Antje: “Op het ondiepe gedeelte stonden een tiental vrijwilligers van de KNRM tot hun knieën in het water om het diepste gedeelte van de geul te markeren en om de roeiers eventueel te helpen. We haalden hier de Sterke Sytze uit Harlingen in. Ook lagen er ter markering van de ondieptes enkele blaasjes. We haakten met het roer achter het ankertouw van een blaasje. De stuurman probeerde uit alle macht het touw van roer te halen met behulp van de vlaggenstok, zodat de roeiers snel een slok water konden nemen. We werden weer ingehaald door de Harlingers. Toen we de Slenk aan stuurboord waren gepasseerd probeerden wij de stroom dood te varen. Op deze manier haalden we weer enkele boten in die ons zojuist waren gepasseerd. Op 500 meter voor de havenmond hebben we alles uit de kast gehaald, we haalden op de streep de Sterke Sytse weer in maar dit kon niet voorkomen dat het damesteam West Arvada vlak voor ons finishte. Meteen na de finish staken we de riemen op als roeiersgroet aan het publiek dat op de kade en op schepen stond te juichen en te applaudisseren.”

Karakter komt als eerste damessloep binnen en hoort bij de eerste 20 sloepen die over de finish komen.

Pas zaterdagavond hoort Geen zee te Hoog! de uitslag van de race. Na handicapberekening blijkt dat de dames een 7e plaats in het damesklassement hebben behaald. Van alle 130 gestarte dames- en herensloepen zijn ze 70e. De Amelander heren eindigen op een 39e plaats overall en de andere Amelander dames behalen een 27e plaats in het damesklassement.

Op 5 juni is de volgende wedstrijd, de Slag om Makkum.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *