Amelander fietst Monstertocht voor PLN

NES – Rodney Hol heeft op zijn fiets de Monstertocht in Scandinavië volbracht. Hij fietste 543 kilometer dwars door Noorwegen, van Trondheim naar Oslo en deed dat binnen 24 uur. Persoonlijk is het sportieve prestatie, maar Hol fietste niet zozeer voor zichzelf. De Monstertocht is een sponsorfietstocht om geld in te zamelen voor onderzoek naar de hartspierziekte PLN, een ziekte die in de familie van zijn vriendin heerst. Hol is een van de fietsers die de tocht voor Stichting Genetische Hartspierziekte PLN maakte.

‘Den Store Styrkeprøven’ is de grote krachtproef, een bekende lange afstandsrit door Scandinavië, die wordt georganiseerd als het in die contreien maar een paar uur per nacht donker is.

Rodney Hol fietste samen met artsen en onderzoekers uit de medische wereld de ‘styrkeprøven’. Het geldt als een van de zwaarste fietstochten in Europa. De fietser van Ameland haalde met zijn deelname meer dan 300.000 euro op. Heel Ameland leefde met hem mee en steunde hem financieel fors. Stichting Genetische Hartspierziekte PLN vindt dat geweldig nieuws, want hiermee kunnen weer een aantal belangrijke onderzoeken worden uitgevoerd.

In april van dit jaar was in Nes op Ameland een informatiebijeenkomst over de genetische hartspierziekte PLN. Deze mutatie komt op Ameland bovenmatig voor en heeft ook al slachtoffers geëist. Stichting PLN wil hier een einde aan maken en zamelt geld in voor onderzoek naar een behandelmethode. Eilander Hol wilde niet achterblijven en besloot deel te nemen aan de Monstertocht in Noorwegen. De 543 kilometer gaat door ruig landschap. Bovendien kreeg de groep waarin Hol fietste te maken met harde wind en regen en daalde de temperatuur.

De eerste twee etappes gingen bergop, waarbij het zó koud werd dat sommigen het ijs op het stuur zagen groeien en fietsers onderkoeld dreigden te raken. Toch zetten ze door en op karakter werd midden in de nacht het hoogste punt bereikt.

Aan de andere kant van de bergrug was het gelukkig droog. Daar kon Hol zijn doorweekte kleding aan zijn vriendin Anita Kiewied overhandigen en droge spullen aantrekken. Zij was hem al die tijd in de kampeerbus gevolgd en zorgde voor voldoende eten en drinken. De stemming in het peloton werd een stuk beter toen heel vroeg in de ochtend de eerste zonnestralen begonnen door te dringen op de Noorse hoogvlakte.

Het Monstertocht parcours in Noorwegen zit vol bochten en talloze heuvels. Het vraagt oplettendheid van de deelnemers en maakt de tocht extra vermoeiend. Rodney Hol hield het goed vol en pas bij de laatste 100 kilometer moest zijn vriendin hem soigneren; de spieren begonnen toch wat te verstijven. Volledig opgeknapt stapte hij daarna weer op en schijnbaar met groot gemak vloog hij met zijn teamgenoten naar de finish in Oslo.

Rodney Hol voelde zich moe maar voldaan. Tenslotte was zijn voorbereiding wegens een rugblessure niet zonder problemen verlopen. Dat het allemaal gelukt is, mag dan ook een klein wonder heten. De Stichting PLN laat weten hem dankbaar te zijn en de drie ton goed te gebruiken om mensen PLN te helpen.

PLN

Het is een afkorting van maar drie letters, maar er gaat een sluipmoordenaar achter schuil. PLN staat voor phospholamban en PLN is een genetische afwijking aan het hart waarbij het hart, soms zonder al te ernstige tekenen vooraf, het zomaar opeens kan begeven. Het is dan ook een dodelijke ziekte en het is gevaarlijk als je de genmutatie hebt zonder er vanaf te weten. De hartspierziekte PLN is sinds 2010 bekend en sinds die tijd wordt er onderzoek naar gedaan. In Nederland is er een platform opgericht die patiënten bijstaat, onderzoek stimuleert en bijdraagt aan bekendheid van de hartziekte, die vooral in Noord-Nederland voorkomt. De mutatie zou bij een Fries vandaan komen die in de Middeleeuwen geleefd moet hebben. De juiste benaming voor de hartspierziekte, die kortweg PLN wordt genoemd, is PLN Arg14del. Arg14del betekent dat het 14e aminozuur Arginine gemist wordt in het PLN-gen.

⇒ lees hier ook over PLN

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *