Amelander bedrijven en gemeente over anderhalvemeter-economie 

BALLUM – Amelander bedrijven en gemeente spraken over de anderhalvemeter-economie. Een afvaardiging van de ondernemers en gemeente delen zorgen in overleg. 

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben een enorme impact op de lokale economie van Ameland. Zeer veel bedrijven liggen stil of werken mondjesmaat. Vandaag vond een tweede overleg plaats tussen bedrijven en organisaties en de gemeente Ameland, met als doel te komen tot de eerste schetsen voor de anderhalvemeter-economie op Ameland. 

De gemeente Ameland is zich bewust van de grote zorgen die leven bij ondernemers op het eiland, zei burgemeester Leo Pieter Stoel bij de opening van de virtuele bijeenkomst. “Veel ondernemers op het eiland hebben vrijwel geen inkomsten, terwijl vaste lasten doorgaan en de zorg voor personeel op hun schouders drukt. Ameland wordt door de coronamaatregelen extra hard getroffen omdat onze economie grotendeels op het toerisme steunt. Dat maakt ons als eiland extra kwetsbaar.” 

Aan de videoconferentie met de gemeente namen onder meer de volgende organisaties deel: VVV Ameland, Ondernemers Platform Ameland, Koninklijke Horeca Nederland (afdeling Ameland), Recron, Vereniging Groepsverblijven Ameland, Wagenborg Passagiersdiensten en een afvaardiging van de terreinbeheerders. Ook met andere organisaties wordt regelmatig gesproken. Volgens wethouder Theo Faber, portefeuillehouder economische zaken, was sprake van een constructief overleg. “Het is goed dat we elkaars zorgen en ideeën kennen”, zei hij. “De gemeente heeft geen kant-en-klare oplossingen, maar wil wel naast de ondernemers staan en doen wat mogelijk is.” 

Op de agenda van de bespreking stond met name de ambitie om te komen tot een gezamenlijk actieplan. Ondernemers willen, zodra de landelijke richtlijnen dit toestaan en conform de geldende regelgeving en protocollen van de branches, veilig en verantwoord opschalen. Faber zei deze wens van de ondernemers te begrijpen en te ondersteunen. Hij benadrukte dat zo’n actieplan breed draagvlak moet krijgen, zowel bij ondernemers als bij bewoners. Bij voorkeur trekt Ameland hierin samen op met de andere Waddeneilanden. Op tafel lag een soortgelijk plan van de ondernemersorganisaties op Texel. 

De gemeente helpt ondernemers om gebruik te maken van de landelijke steunregelingen. Op de gemeentelijke website zijn de links naar de informatie over de regelingen opgenomen. Ook hebben de Waddeneilanden samen met de provincie bij de staatssecretaris van Economische Zaken gevraagd om aandacht voor de situatie op de Waddeneilanden en gepleit voor een noodfonds. Nu het advies blijft om niet te reizen als het niet noodzakelijk is, is zo’n fonds hard nodig voor de ondernemers op de Waddeneilanden. 

Voor vragen en ideeën van ondernemers is Marijn Oud, beleidsmedewerker economische zaken bij de gemeente, bereikbaar via telefoon (0519) 555 555

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *