Amelander aangevallen door reebok

NES – Kees van Lier uit Nes is vanmorgen aangevallen door een reebok. De bok haalde tot vijf keer toe uit naar de man, die gelukkig een tuinhark in de handen had om hem af te weren en wat tikken te verkopen. De reebok komt al een jaar of drie bij hem in de tuin en is inmiddels gewend aan mensen. Het dier is nu zo gegroeid dat het een vervaarlijke bok is geworden met spiezen van een gewei op de kop. 

Het dier stond tussen de jonge aanplant van de bietjes en tuinboontjes, toen hij Van Lier in vizier kreeg. De Nessemer probeerde het dier te verjagen, maar die gaf zich niet zomaar gewonnen. "Je verjaagt hem als het ware van zijn stekje," zegt Van Lier tegen Omrop Fryslân radio. De reebok ligt daar wel vaker te slapen. De buurvrouw durft er haast haar huis niet meer door uit, want hij blijft in de tuin staan. Van Lier vindt het gevaarlijk voor de kinderen, die er misschien een aaibaar reetje in zien. Vandaag of morgen gebeurt er wat, is hij bang. Van Lier heeft contact gehad met opziener Richard Kiewiet van It Fryske Gea om te overleggen wat te doen. Het kan zijn dat er nu een verhuizing naar het Oerd geregeld gaat worden.

Drie weken geleden was er ook al een reebok die de aanval inzette bij een man en ook bij een hond.

Er gaan verschillende verhalen en het lijkt om twee reebokken te gaan die in de aanvalmodus staan.

De reestand is de laatste decennia aardig gegroeid en er zijn nu zoveel reeën, dat je ze overal tegen kunt komen. Ze komen tot in het dorp en worden regelmatig op de weg gezien. Soms is een aanrijding het gevolg. 

Een tijd lang mochten de reeën van Ameland niet bejaagd worden, waardoor de populatie danig heeft kunnen groeien. Inmiddels mag er onder voorwaarden wel weer op de reeën gejaagd worden. 

Ongeveer veertig jaar terug leefden er zo'n 30 dieren, inmiddels zijn dat er om en nabij de 200.

hieronder een filmpje van twee (vreedzame) reeën in de duinen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *