Ameland wil warm en groen licht

BALLUM – Ameland heeft grootse plannen met de verlichting van de dorpen en het buitengebied. De buitenlamparmaturen in de dorpen moeten allemaal van een duurzame lamp worden voorzien die warm licht schijnt. De lampen in de buitengebieden krijgen een lamp die groen licht straalt. Die nieuwe lampen kunnen wel twintig jaar mee, terwijl huidige exemplaren na een jaar of twee al moeten worden vervangen.

Philips maakte voor Ameland een Verlichtingsplan, vertelt wethouder Nico Oud tijdens de raadscommissievergadering van maandag 8 oktober.

Philips is partner van Ameland in het project Duurzaam Ameland, vertelt burgemeester Albert de Hoop. De directeur van Philips Lighting zou zijn toegetreden tot Duurzaam Ameland.

Op beide verhalen is iets af te dingen, zo blijkt.

Philips Lighting heeft nog geen convenant met het eiland en de andere partners van Duurzaam Ameland getekend en wanneer dat gaat gebeuren is ook nog niet duidelijk, volgens gemeentevoorlichtster Cindy van Lubek. Tijdens de raadscommissievergadering zat wethouder Oud al met grote ogen, toen De Hoop liet vallen dat Philips duurzame partner van Ameland is. Dat blijkt dus ook nog niet zo te zijn.

Het verlichtingsplan dat Oud presenteerde als duurzame lichtvoorziening blijkt ook al niet zo concreet als voorgesteld. “Met de meest geavanceerde apparatuur,” maakt Oud de raadsleden en Amelander burgers lekker. Bewegingsmelders moeten de verlichting beperken en registratie per armatuur geven inzicht in het energieverbruik. Wanneer het plan te lezen valt, is nog niet duidelijk. Als het plan klaar is wordt het ingediend bij het Waddenfonds. Dan is het de vraag of er geld uit die hoek komt en of Ameland genoeg geld in kas heeft voor de cofinanciering.

Wanneer het licht op Ameland warm en groen schijnt is bij lange na nog niet helder. Misschien 2014-2015, laat afdeling voorlichting vallen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *