Ameland wil statiegeld op plastic flessen

BALLUM – Gemeente Ameland schaart zich achter het plan dat weer statiegeld voor plastic flessen wil gaan instellen.

Maatschappelijke organisaties, lokale overheden, burgerinitiatieven, bedrijven en milieuorganisaties hebben zich verenigd in de Statiegeldalliantie, een initiatief van Recycling Netwerk Benelux. Het doel is om een gezamenlijk geluid vóór statiegeld op blikjes en plastic flessen te laten horen richting de Nederlandse (en Belgische) regering. Maandag 12 maart komt een motie aan de orde die is ingediend door alle fracties van de Amelander gemeenteraad.

Flesjes langs de vloedlijn

Wereldwijd is er veel plastic vervuiling en op het strand van Ameland zijn daar dagelijks de bewijzen van te verzamelen. Langs de vloedlijn is veel plastic te vinden in de vorm van flesjes, dopjes en ander verpakkingsmateriaal. Ameland heeft als toeristisch eiland alle belang bij minder plastic in de natuur. Tevens is het droevig om te moeten constateren dat dieren plastic inslikken omdat ze het aanzien voor voedsel of in plastic verstrikt raken. Burgemeester Albert de Hoop, al tien jaar lid van de internationale milieuorganisatie KIMO, verheugt zich in de eensgezindheid van de raad betreffende dit statiegeld op plastic flessen.

Ballonoplatingen

Rudolf Teuben meent dat de gemeente ook wel een signaal af kan geven over het oplaten van ballonnen. De ballonresten eindigen in het milieu en de draadjes aan de ballonnen zijn funest voor dieren. Teuben noemt het “een ramp voor vogels op zee.” De Hoop is daar ook groot voorstander en bekijkt of het gemeentelijke verbod voor ballonopladingen kan worden opgenomen in de APV.

lees hier de column Ballon

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *