Ameland voor iedereen

HOLLUM –Ameland werkt aan haar eerste rolstoeltoegankelijk strandovergang. Woensdag 27 mei is naast de reddingbootovergang op het Suudwest gestart met de aanleg een pad dat leidt naar een uitkijkplatform. Rolstoelers en mensen die slecht ter been zijn kunnen veilig en makkelijk naar boven rollen om vanaf het platform op het duin de tewaterlating van de reddingboot te zien.

Programma Versterking CliëntenPositie (VCP) en de gemeente Ameland werken samen in het project ‘Ameland voor iedereen!’ VCP stimuleert lokaal de belangenbehartiging van mensen met een handicap of een chronische ziekte. Wethouder Nico Oud en directeur VCP Cor Langedijk, tekenden op 27 mei de overeenkomst. Namens de stuurgroep, waar ondermeer ondernemers Jan Oenema en Marco Cuperus zitting in hebben, tekende ervaringsdeskundige Dolf Kienstra.

Het begon twee jaar geleden op een symposium op het Friese vaste land over minder validen. Wethouder Nico Oud en projectleider VCP Piet Faber raakten aan de praat. Het project ‘Ameland voor iedereen’ kwam er uit voort. Oud onderstreept dat toegankelijkheid past bij een gastvrij eiland. “Iedereen moet zich hier thuis voelen. Ameland voor iedereen, zo hoort het te zijn.” Hij vindt het plezierig iets voor mensen te kunnen doen. Daarnaast ziet Ameland een potentiële klantenkring in de 1.600.000 Nederlanders die op een of andere manier extra voorzieningen nodig hebben. Mensen die bijvoorbeeld beter uit de voeten kunnen op een invalidentoilet of mensen die graag een menukaart met geluid willen omdat ze blind zijn. De Amelander bedrijven kunnen daar op inspelen, meent de wethouder. En dat doen ze al, vertelt een aanwezige meneer die niet kan zien. Hij vroeg in het restaurant of de ober de menukaart ook voor wilde lezen. De ober deed het graag voor zijn blinde gast: “Ach meneer, we doen het ook voor Duitsers.”

Ameland is de eerste gemeente die het VN-verdrag voor gelijke kansen van mensen met een beperking bekrachtigt met een concrete actie in de vorm van de strandovergang. Meer acties zullen volgen, denkt de wethouder. Hij denkt aan een toegankelijke bus en voorlichtingen over voorzieningen voor gehandicapten aan bedrijven. Projectcoördinator Piet Faber gaat de oversteek naar Ameland vaker maken om samen met de gemeente de nut en noodzaak van toegankelijkheid tussen de oren van de Amelanders te krijgen.

>>> lees hier meer over het project ‘Ameland voor Iedereen’

>>> bekijk hier hoe Antje & Betje denken over Ameland voor Iedereen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *