Ameland tijdens de Tweede Wereldoorlog

HOLLUM – ‘’Vanaf heden is het betreden van het strand weer verboden’’ Dat stond op bordjes bij het strand en dat is de titel van een tentoonstelling in het Maritiem Museum in Hollum. Verzetsman Wim de Boer uit Hollum opent donderdag 29 april de expositie.

In 2010 is het 65 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog is beëindigd. Door een aantal mensen, dat al vele jaren gegevens uit de Tweede Wereldoorlog verzamelt,

is het idee opgevat om aandacht te besteden aan Ameland tijdens deze periode.

Dit idee is uitgewerkt in de vorm van een oorlogstentoonstelling, te zien van 1 mei tot 25 oktober 2010 in Maritiem Centrum Ameland, aan de Oranjeweg in Hollum.

Naast de expositie wordt door Stichting Amelander Musea nog een aantal projecten uit de Tweede Wereldoorlog uitgewerkt of gecoördineerd.

Zo is er onder andere een website ontwikkeld, www.waddenindeoorlog.nl. Deze site is samen met alle Nederlandse Waddeneilanden opgezet en bevat informatie over een breed scala aan onderwerpen. Worden er door Omrop Fryslân, in mei, twee documentaires uitgezonden met als thema “Kind in de Oorlog” en “Sociale relaties op een eiland in de Tweede Wereldoorlog”. Wordt er onderzoek gedaan naar een geschikte locatie voor een bunkermuseum. En is er een zogenaamde ‘’WOII informatie tour’’ in ontwikkeling, waarbij je a.h.v. een PDA route op Ameland langs (uit de oorlog) gedenkwaardige plaatsen wordt geleid.

De oorlogstentoonstelling richt zich op specifiek eilander zaken en toont de geschiedenis van Ameland tijdens de oorlog. Het dagelijkse eilander leven en de problemen die er waren met de bezetter komen daarbij aan de orde. Ook de problemen die de eilanders op zee ondervonden komen in de expositie tot uiting.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *