Ameland te snel met afschaffen HH 1

BALLUM – Het lijkt er op dat gemeente Ameland iets te snel is geweest met het afschaffen van de huishoudelijke hulp (HH1) waar sommige Amelanders gebruik van maken.

Per 1 januari wordt de HH1 geschrapt en moeten de mensen die nu gebruik maken van die regeling de werkzaamheden zelf uitvoeren of zelf regelen.

Zorgbelang Friesland attendeert de Friezen erop dat er verschillende Friese gemeenten zijn die daar een fout mee hebben gemaakt. Omrop Fryslân maakt daar vandaag melding van. Net als Ameland hebben de Noordoost Friese gemeenten een brief geschreven naar de cliënten met de mededeling dat de regeling stopt. In die brief hoort ook te staan dat er bezwaar gemaakt kan worden, dat er een persoonlijk gesprek volgt en dat er een overgangsregeling komt.

Een brief de wereld in sturen met kortweg de mededeling dat de regeling wijzigt en de HH1 per 1 januari stopt is te kort door de bocht. Je kunt niet een persoonlijke voorziening per een bepaalde datum zomaar afpakken. Volgens de wet moet er een gedegen onderzoek komen naar de situatie van elke cliënt inclusief een persoonlijk gesprek en de gemeente moet een overgangsperiode aandragen. Het was Irma Marinus van de PvdA die in een motie pleitte voor een overgangsregeling. Die motie werd op 27 oktober niet raadsbreed gedragen.

Wie op Ameland een brief van de gemeente heeft gehad kan in bezwaar gaan. De bezwaartermijn hoort in de brief te staan en als die er niet in staat kun je ook in bezwaar gaan. Wacht niet af tot er iemand langskomt, is het advies van Zorgbelang Friesland, want dan kan de bezwaartermijn verstrijken. Als er geen persoonlijk gesprek is geweest en je hebt bezwaar gemaakt, dan hoort de HH1 na 1 januari door te lopen.

Wie zich geen raad weet kan bellen met het adviespunt van Zorgbelang Friesland, te vinden op deze website.

In de brief, waar cliënteninformatie uit is gefilterd, die PA van de gemeente Ameland kreeg als voorbeeld van de brief die verstuurd is naar de cliënten, staat niets over een bezwaartermijn, een persoonlijk gesprek of een overgangsperiode.

Omrop Fryslân heeft vandaag om 12.00 uur op de radio een reportage over de fouten die gemeenten gemaakt hebben en noemt onder meer het samenwerkingsverband waar Ameland en Schiermonnikoog in meedraaien. 

Gemeente Dantumeel, een van de Noordoost Friesland gemeenten waar Ameland in dit verband mee samenwerkt, kan al een rechtszaak tegemoet zien.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *