Ameland past voor meidenprik

HOLLUM – Ameland is een van de gemeenten waar weinig meisjes de baarmoederhalskankerprik, de meidenprik, halen. Iets meer dan tien procent van de Amelander meiden laat zich vaccineren tegen het HPV-virus. Daarmee staat het eiland op de derde plaats van gemeente met de minst-gevaccineerde meiden. Op het Waddeneiland laat 10,5 procent zich vaccineren. Alleen in Edam-Volendam (9,4 procent) en Urk (8,2 procent) halen nog minder meisjes de meidenprik.

De laatste twee jaar neemt het aantal jonge meisjes dat zich laat vaccineren tegen baarmoederhalskanker verder af. Het daalde in twee jaar tijd van 61 procent naar 46 procent. Dat blijkt uit een rapport het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Op 25 juni stond er in de Leeuwarder Courant een groot artikel over de schrikbarend lage opkomst voor de HPV-vaccinatie. Door de afname van vaccinatie worden per geboortejaar tientallen gevallen van baarmoederhalskanker minder voorkomen, stelt het RIVM.

Nog altijd zijn er zorgen om de mogelijke bijwerkingen van de vaccinatie, zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Het RIVM stelt dat deze zorgen niet worden gestaafd door onderzoek. Uit alle gegevens die verzameld zijn sinds het vaccin verkrijgbaar is, blijkt dat het vaccin veilig is, aldus het instituut.

→ Lees de LC van 25 juni 2018 pagina 4 en 5

Lees op zorgnu.avrotros.nl over de vaccinatie en het onderzoek

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *