Ameland massaal aan Bevrijdingsvlag

HOLLUM – Op Ameland zijn al zoveel Bevrijdingsvlaggen besteld, dat de prijs naar beneden is geschroefd. Bestellen kan trouwens nog steeds. 

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat ons land is bevrijd van de Tweede Wereldoorlog. Dat zou feestelijk worden gevierd en een bevrijdingsfeestwerkgroep is al tijden bezig met de voorbereiding. De coronacrisis gooit ook hier roet in het eten: het bevrijdingsfeest gaat niet door.

De werkgroep had diverse plannen. Een ervan was te vlaggen van 5 mei t/m 3 juni met een speciaal ontworpen vlag.

Jan Botte Wijnberg, Hieke van der Laag en Pieter Jan en Tineke Borsch hebben het vlagplan overgenomen en proberen dit vlaggen toch door te laten gaan. Het vlaggen kan binnen de coronamaatregelen plaatsvinden.

Amelanders kunnen de vlag via e-mail bestellen, voor 15 april.

Door te vlaggen wil het kwartet een feestelijke sfeer in de dorpen creëren en zo het feit van 75 jaar bevrijding ondanks alles vieren.

Stuur een mail naar pj.borsch@gmail.com en bestel deze mooie vlag o.v.v. naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, formaat van de vlag en het aantal.

Er zijn twee formaten mogelijk, geef aan welke vlag u wilt.

  1. 100 x 150 cm kost € 15,00 ( gevelvlag – was 17,00 )
  2. 150 x 225 cm kost € 33,00 ( mastvlag – was 37,00)

De vlag wordt betaald via een betaalverzoek per mail en begin mei thuisbezorgd.

De vlag is ontworpen met als uitgangspunt een speld, een button. Deze speld is voor zover de werkgroep weet, het enige tastbare object dat aan de bevrijding van 3 juni 1945 doet herinneren.

De speld, nu in Museum Sorgdrager, is met de bevrijding gedragen door Egbert ten Zeldam (1875-1960), oud-marinier en kostganger van Monte Trientje in café De Welvaart te Hollum.

En waarom de vlag anders is dan de button? Werkgroep Ameland Vrij: "De werkgroep heeft zo besloten. De Canadezen kwamen Friesland en Ameland bevrijden, de Amerikanen waren daar niet bij." En waarom Zeldam dan een Amerikaanse vlag schilderde? Dat is onbekend.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *