Ameland lijkt op Bali en ook weer niet

LOMBOK – Op Ameland zijn sinds jaar en dag jutters actief die jutten en tegelijk ook strand opruimen. Op 27 maart 2019 spraken ze er nog met Koning Willem-Alexander over, in de juttersschuur van Harmen Wijnberg.

Sinds de containerramp met de MSC Zoe (begin januari 2019), toen heel veel rommel op de stranden aanspoelde, zijn meer mensen actief aan het opruimen. Ameland, de Amelanders en de gasten werden dicht bij huis met de neus op de plastic soep gedrukt. 

Eind maart ligt het strand er weer redelijk schoon bij. Helemaal schoon is het niet. Het plastic granulaat en de piepschuimkorreltjes zijn onder het zand gewaaid en nog dagelijks komt er rommel uit de containers aan. Elke dag wordt er zo'n 150 kilo van het strand gehaald. 

Amelander Rudolf Teuben is in maart 2019 met zijn Carla op vakantie op Bali en Lombok. Op die eilanden is milieujutten broodnodig. Op de stranden van de vakantieparadijzen ligt de vloedlijn bezaaid met plastic rommel.

Op Ameland ligt het strand er tezelfdertijd weer spiegelend bij. Dankzij honderden paar handen die hielpen en nog steeds helpen. Waakzaamheid is geboden, want het eiland is nog lang niet van de plastic soep af. Elk tij brengt een nieuwe voorraad rommel mee. Tegenwoordig is strandwandelen tegelijkertijd milieujutten.

in het filmpje is het strand van Ameland te zien, met en zonder plastic, en er zittende schokkende beelden in van Rudolf Teuben, van de stranden van Bali en Lombok 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *