Ameland lekker veilig

ARNHEM – Friesland behoort tot de top 3 van de veiligste provincies van Nederland en van de provincie is Ameland de veiligste gemeente van allemaal. Dat blijkt uit onderzoek van online winkelcentrum beslist.nl, wat overheidsdata met betrekking tot woninginbraken in 2017 analyseerde. Alleen Zeeland en Overijssel hadden in 2017 minder inbraakmeldingen dat Friesland.

Minste inbraken in Zeeland, Overijssel en Friesland

Per 1.000 inwoners zijn er in Friesland 2,3 woninginbraken gemeld, hetzelfde aantal als in de provincie Groningen. Alleen Overijssel en Zeeland hebben minder gemelde inbraakpogingen dan Friesland. In Overijssel waren dit er 2,1 per 1.000 inwoners. In Zeeland ging het in 2017 gemiddeld om 1,8 inbraakpogingen.

De meeste woninginbraken vonden plaats in Flevoland. Hier werden in 2017 per 1.000 inwoners 3,9 woninginbraken gemeld.

Geen inbraakpogingen in Ameland

De meeste woninginbraken vonden plaats in Leeuwarden. Per 1.000 inwoners waren hier gemiddeld 4,9 personen de dupe van een woninginbraak. Leeuwarden wordt gevolgd door De Bilt, waar per 1.000 inwoners bij 3,5 slachtoffer waren van een woninginbraak.

Ameland is de enige gemeente in Nederland waar in 2017 geen inbraken werden gerapporteerd. Op Vlieland kregen 2,7 mensen te maken met inbrekers, op Terschelling was dat 1,7. Schiermonnikoog komt in het overzicht niet voor.

Achterdeur

Inbrekers hebben verschillende mogelijkheden om een woning te betreden. De meeste inbrekers doen dit via de achterdeur (36%). Naast de achterdeur komen inbrekers ook vaak via de voordeur binnen (21%) en via een raam op de benedenverdieping (23%). Kijk hier voor meer onformatie.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *