Ameland laat De Hagen gedoe achter zich

BALLUM – De raad van gemeente Ameland wil zo snel mogelijk ‘het gedoe’ dat is ontstaan rond De Hagen in Hollum achter zich laten. Andries Metz van AmelandEén verwoordt het aldus: “We zijn met z’n allen voornemens het zo snel mogelijk en zo goed mogelijk op te lossen en het gedoe achter ons te laten.” De huisjes gaan plat, de gemeente legt een parkeerterrein aan en Douwe Bakker van de Coop-supermarkt koopt die parkeerplaats. Een dikke streep eronder.

Piet IJnsen (Algemeen Belang Ameland) had graag het hele terrein bij het plan betrokken. In juli kocht Bakker het perceel ten noorden van de supermarkt. Wat hij daar mee van plan is wordt niet meegenomen in het besluit rond De Hagen, al hoe graag IJnsen het hele gebied integraal had willen behandelen. PvdA-raadslid Irma Marinus herhaalt dat er in een vorige raad al is besloten dat de huisjes plat gaan. Een democratisch genomen besluit, stelt ze, waar zij destijds tegen stemde. Die vier huisjes moeten op een andere plek terugkomen, zodat de gemeente niet 40 maar 44 woningen moet gaan bouwen, meent Marinus. Ze vindt het pijnlijk dat er huizen worden afgebroken. Het koopcontract is een erfenis uit 2015. Marinus wil recht op eerste koop door de gemeente bedingen, mocht Bakker ooit van plan zijn het terrein van de hand te doen. Het probleem heeft langdurig geëtterd en de oplossing doet pijn. “Als we dit niet doen, dan zou het onbehoorlijk bestuur zijn ten opzichte van de ondernemer.”

Jeppe Groenewold (VVD) stemt tegen, net als Han van Heerde (Ameland’82). Groenewold: “De VVD was in het verleden tegen en nu nog.” Hij vindt de parkeerplaats in het dorp niet passen bij het streven de dorpen zo autoluw mogelijk te houden.

Van Heerde vindt het moeilijk een goede keuze te maken. “Je schaadt altijd wel iemand.” PvdA, ABA, CDA en AmelandEén stemmen voor. De sloophamer kan worden aangerukt.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *