Ameland koestert haar Beatrixboom

HOLLUM – Bijna drie jaar geleden berichtte Persbureau Ameland enkele keren over de Beatrixboom. Ameland paste niet goed op haar Koninginneboom. Inmiddels heeft de gemeente de belofte aan Dorpsbelang Hollum ingelost: vandaag werden er prachtige rijtjes struiken om de boom geplaatst en wat nu nog zand is wordt ingezaaid. Nog even en het driehoekje O.P.Lapstraat – Cornelis Schellingerstraat groent als nooit te voren. De automobielen en andere vier- en tweewielers zullen vanaf nu uit moeten wijken naar de parkeerplaats en dat is precies waar de parkeerplaats voor aangelegd werd. Een paar stappen vanaf de boom verwijderd ligt er een, een royaal bemeten, ietwat verweesde, prima parkeerplaats met plek genoeg voor een ieder die iets in Hollum te parkeren heeft. Nu de Beatrixboom in de armen is gesloten verdient ook de parkeerplaats die eer. Gebruiken, dus dat oppervlak met groeistenen en oplaadpaal voor elektrische auto! Hij ligt er uitgestrekt voor klaar.

Hieronder staan de eerdere berichten over de Beatrixboom, met de bijbehorende foto's.

Dit is het bericht van 4 februari 2013

HOLLUM – Goof Versluis uit Werkendam stuurde een foto van de onthulling van de boom door de toen 88-jarige Jacoba Smit-Borsch. Burgemeester Michiel Zonnevylle staat haar bij en een schare Smitjes staat om haar heen. Het perkje rondom de stam van de boom is ook goed te zien.

Hieronder het bericht van 31-1-2013

HOLLUM – Ameland past niet goed op haar Beatrixboom. 

Op het driehoekje Cornelis Schellingerstraat en O.P.Lapstraat in Hollum werd in 1988 ter ere van de 50-ste verjaardag van Koningin Beatrix een Beatrixboom geplant. Aanvankelijk lag er een perkje met struikjes en bloemen om de stam. Dat is al jaren geleden verdwenen: het werd verreden. 

Op steenworp afstand van het koninklijke driehoekje ligt een groot parkeerterrein dat sinds jaar en dag gebruikt wordt door slechts een handjevol automobilisten. 

Doorgaans zetten medewerkers en bezoekers van zorgcentrum De Stelp hun bolide op het perkje in plaats van enkele meters verder op het daarvoor bestemde parkeerterrein. 

Bouwbedrijven gebruikten het stukje groen als tijdelijke opslagplaats van materialen en gereedschap en het parkeren van een trekker van een van de bewoners doen het groene gebiedje ook al geen goed. 

"Als we nu", zegt een andere buurtbewoner, "Als we nu onze auto's eens op het parkeerterrein aan de Jan Jacobs weg zetten. Daar is plek zat en het geeft een goed voorbeeld aan badgasten die inmiddels ook gaan denken dat het driehoekje een legaal parkeerterreintje is. En voor de mensen die bij De Stelp moeten zijn is die halve minuut een frisse miniwandeling. Dan doen we onze Koningin recht, door goed op haar Sara-boom te passen. Dat verdient ze."

De Beatrixboom van Hollum werd onthuld door Jacoba Smit-Borsch, die toen 88 jaar oud was. De oma van Willem, Fokelina en Joke Smit en nog meer Smitjes, was net als Hare Majesteit op 30 april jarig.

>>> lees hier Beatrix – Erf- en Vrijvrouwe van Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *