Ameland kan zich laten vaccineren

BALLUM – Komende dagen wordt er volop gevaccineerd op de Friese Waddeneilanden. In de gemeenten Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog kunnen alle jongere volwassenen hun eerste prik gaan halen. De oudere leeftijdsgroepen hebben hun twee vaccinaties al binnen. De eilanders worden op hun eilanden gevaccineerd om het reizen zoveel mogelijk te beperken.

Ameland en de andere Friese Waddeneilanden zijn de eerste gemeenten in het land waar alle inwoners van 18 jaar en ouder hun vaccinatie hebben kunnen halen. 

194

Het aantal ingezetenen van de gemeente met een positieve test is intussen gestegen tot 194. De telling is eind september 2020 begonnen. De derde Amelander coronagolf leek af te vlakken, maar afgelopen dagen zijn er weer besmettingen bijgekomen.

Virusdeeltjes

Het aantal virusdeeltjes in het rioolwater is 110,48 en dalende. Twee weken geleden was dat nog 536,69 en stijgende. Met het afnemen van de drukte op het eiland, is het aantal virusdeeltjes in het rioolwater ook afgenomen.

Boodschappen

Gemeente Ameland roept via social media op om thuis te blijven bij klachten en een test aan te vragen. Veiligheidsregio Fryslân verspreidt adviezen voor wie een bezoek aan de Waddeneilanden brengt. Verder is het advies om niet gaan winkelen, maar om boodschappen te doen en om dat vervolgens niet met het hele gezin, maar alleen te doen.

Dinsdag 16 februari 2021 startte het vaccineren op Ameland. In totaal werden 465 eilanders geprikt; 75-plussers, zorgmedewerkers en bewoners van De Stelp en aanleunwoningen. Op 23 maart ontvingen zij hun tweede prik. Op 22 maart kreeg ook een grote groep 65-plussers hun eerste vaccinatie. Op 19 april konden zij hun tweede prik halen en de Amelanders tussen de 60 en 65 jaar hun eerste. Alle eilander volwassenen onder de 60 jaar kunnen eind mei hun eerste vaccinatie laten zetten.

Winkels en terrassen deels open

Een eerste voorzichtige stap in het openingsplan is gezet. De avondklok is vervallen en zijn we alweer vergeten. Onder voorwaarden zijn terrassen open tot 20.00 uur, winkels kunnen klanten ontvangen zonder winkelafspraak en studenten aan universiteiten en hoge scholen kunnen 1 dag per week les op locatie volgen. Het nieuwe advies voor thuisbezoek is: ontvang maximaal 2 mensen per dag. 

De basisregels blijven belangrijk: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten.

Sneltets

Medical Ameland is ondertussen begonnen met het aanbieden van sneltests voor mensen zonder corona-verschijnselen, die zeker willen zijn dat ze niet besmet zijn. Wie die verschijnselen wél heeft, moet zich bij de arts melden voor de reguliere coronatest.

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *