Ameland kan weer boosteren

BALLUM – Ameland heeft op 29 maart weer een boostervaccinatieronde voor eilanders van 70 jaar of ouder en voor diegenen die in de afgelopen drie maanden geen corona of boosterprik heeft gehad. GGD Fryslân is op dinsdag 29 maart op Ameland aanwezig om de derde herhaalprik tegen corona te organiseren. Eilanders die in aanmerking komen voor de derde booster ontvangen een brief van de gemeente met daarin een telefoonnummer waar u een afspraak kunt maken.  

De Slinger

Mensen die nog geen eerste boostervaccinatie hebben gehaald en alsnog een boosterprik willen, kunnen zich op 29 maart melden bij sporthal De Slinger in Hollum. 

Amelander jongeren van 12 tot en met 17 jaar komen ook in aanmerking voor een boostervaccinatie als zij in de afgelopen drie maanden geen corona of boosterprik hebben gehad. Op de website van www.rijksoverheid.nl kunt u zien of dat voor uw kind relevant is. Deze groep hoeft geen afspraak te maken en kan zich op 29 maart naar sporthal De Slinger in Hollum vervoegen. 

Versoepelingen

Het kabinet heeft besloten om de coronamaatregelen verder te versoepelen. Er gelden nog wel een aantal adviezen. 

Voor iedereen met klachten blijft gelden: blijf thuis en doe een zelftest. Is de uitslag positief? Maak dan een afspraak voor een test bij de GGD en ga minimaal 5 dagen in isolatie. U mag weer naar buiten als u de laatste 24 uur geen klachten heeft. Het is niet meer nodig om zich te testen als u geen klachten hebt. Dus leerlingen, studenten en onderwijspersoneel hoeven niet meer 2 keer per week preventief te testen voordat ze naar school of hun opleiding gaan.

Mondkapje

De verplichting om in en rond het OV mondkapjes te dragen vervalt per vandaag 23 maart. Daar waar het druk is, kunt u uzelf en anderen beschermen door een mondkapje te dragen. Het blijft voorlopig verplicht om een mondkapje te dragen in het vliegtuig en op het vliegveld. Voor mensen die naar Nederland reizen van binnen de EU/Schengen vervalt vanaf 23 maart de verplichting om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs te hebben. Het advies is om een zelftest te doen direct na aankomst en op dag 5. 

Testen voor Toegang

Vanaf vandaag kan publiek bij grotere nachtclubs en grote ongeplaceerde evenementen zonder Testen voor Toegang naar binnen. Er zijn dan geen locaties meer waar het coronatoegangsbewijs geldt.

Leven met corona

Corona is niet weg. Er zullen nog steeds mensen ziek worden van corona. Gelukkig werkt vaccineren goed en daarnaast hebben veel mensen weerstand opgebouwd door een besmetting. Daardoor zijn de gevolgen van een nieuwe golf met besmettingen minder groot dan in 2020 en 2021.

Een coronabesmetting kan ook voor gezonde mensen nog steeds heel vervelend zijn. Corona blijft een groter risico voor mensen die ouder zijn, of die een kwetsbare gezondheid hebben. Een aantal adviezen helpt nog steeds om besmetting te voorkomen:

  • Was regelmatig uw handen.
  • Hoest en nies in uw elleboog.
  • Blijf thuis bij klachten en doe een (zelf)test.
  • Ventileer in binnenruimtes en zorg voor frisse lucht.
  • Haal uw vaccinatie, booster- of herhaalprik

Hiermee beschermt u uzelf, uw familie, vrienden en anderen. En houdt u rekening met de mensen die zich zorgen maken over hun eigen gezondheid, bijvoorbeeld omdat ze ouder zijn of chronisch ziek. Ameland scoorde afgelopen dagen een positieve piek op het corona scorebord.

Spectaculaire groei besmettingen

Afgelopen acht weken is het aantal besmettingen met vele tientallen per week gegroeid, tot zelfs meer dan 100 positieve tests in één week. Dat was drie weken geleden. De dagtoename van gisteren was nul en dat is dan weer een goed teken. De totaal score van positieve tests die via de GGD zijn afgenomen staat per 22 maart op 947. Op 15 februari was dat 531 en op 18 januari was dat nog 371. Het aantal virusdeeltjes in het rioolwater is spectaculair hoog en stijgende: 5.848 per 100.000 inwoners. Het landelijke gemiddelde is momenteel 2.251 en dalende.

De totaaltelling van 947 besmettingen is vanaf de eerste positieve test op Ameland, eind september 2020.

Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Dossier Corona

En dan nog even dit

Waardeert u het nieuws van PA, doneer dan eens een euro voor dit artikel of voor een van de duizenden andere berichten die op de website en in het archief staan of word Vriend. Klik hier maar eens >

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *