Ameland in Runner’s World magazine

BUREN – Ameland staat uitgebreid in het nieuwste Runner’s World magazine, in nummer 2 van 2021. Martin Grüning, hoofdredacteur van de Duitse Runners’s World, schreef er een stuk in over zijn vaste rondje op Ameland. Fervent hardloper en liefhebber van lopen op Ameland Olaf Groenboek uit Groningen stuurt de tip. Een paar dagen geleden viel het nieuwste nummer van het hardloopblad bij hem op de mat en daarin zag hij een reportage van een paar pagina’s over lopen op Ameland.

Mooiste meters ter wereld

Martin Grüning komt jaarlijks op het eiland, sinds 1963. Hij was toen anderhalf jaar oud en de eilandliefde nestelde zich voor altijd in zijn hart. Grüning komt om van het eiland te genieten en om zich voor te bereiden op wedstrijden. “Waarschijnlijk is er geen weg, geen spoor of pad op het eiland waar ik nog niet heb gelopen." Hij vindt dat de paar honderd meter planken bij het Spijkerpad, over weiland en zand, tot de mooiste meters ter wereld behoren. En dat zegt wat, zegt Grüning, want hij heeft bijna overal op de wereld gelopen.

Eilandvirus

Inmiddels heeft hij het eilandvirus, dat hij van zijn ouders kreeg, overgedragen op zijn drie jongvolwassen zoons. Elke keer als hij op Ameland is loopt hij, met zijn zonen, met zijn vrouw of alleen, voorheen ook wel met zijn vader.

Hij heeft er ook ‘gevlogen’, vertelt hij, in de tijd dat hij supersnelle marathons liep. Grüning haalde in de jaren 80 en 90 de 2 uur en 13 minuten, terwijl het wereldrecord momenteel op 2:01:39 ligt. De basis van die supersnelle tijd ligt bij Buren, op het strand, op het Spijkerpad en op het houten pad. Hij heeft er zowel gekropen als gevlogen en de mooiste herinnering bewaart hij aan het lopen met zijn zoons. Zijn ouders, beide in de 90, gaan nog altijd elke zomer een weekje mee naar ‘hun’ Ameland.

Runner's World

Martin Grüning beschrijft zijn verknochtheid aan het Spijkerpad op een manier die uitnodigt te gaan lopen. Op Ameland.

Een los nummer van Runner’s World kost € 6,99.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *