Ameland houdt pad bij COA warm

BALLUM – Ameland heeft vandaag weer contact met het COA, Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Dat zei wethouder Nico Oud gisteravond in de raadsvergadering. Er is bij de gemeente een aanbod van een particulier binnengekomen die accommodatie beschikbaar stelt en dat wil de wethouder het COA laten weten.

Ameland staat niet hoog op de lijst bij het COA voor opvang voor asielzoekers. Niet dat er slechte ervaringen waren op het eiland, maar geen van de Waddeneilanden past voorlopig in het opvangcircuit van de opvangorganisatie. Voor de opvang van de vluchtelingen hanteert COA een beleid waarbij opvanglocaties in de eilandsetting voor nu praktisch gezien niet haalbaar zijn. De nadruk bij de opvang ligt op centrale opvang waar diensten zoals COA, IND, Vluchtelingenwerk Nederland, medische zorg beschikbaar zijn, er openbaar vervoer, winkels, kernen en onderwijsmogelijkheden in de nabijheid zijn en waar ruimte is voor minimaal 300 mensen. Het COA kijkt op dit moment niet naar kleinere opvang.

Wel kunnen gemeenten aangeven of ze huizen beschikbaar hebben voor statushouders, zodat er in de AZC’s weer ruimte vrijkomt voor asielzoekers. Texel heeft bijvoorbeeld het COA woonruimte aangeboden voor zestig statushouders. Die kunnen op korte termijn worden gehuisvest.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *