Ameland heeft eigen Energie Coöperatie

HOLLUM – Ameland heeft vanaf 19 maart haar eigen groene energie leverancier en alle eilanders kunnen aandelen kopen in de coöperatie. De Ameland Energie Coöperatie (AEC) is op 27 februari 2009 opgericht door zeven Amelanders. Johan Kiewiet, Christian de Jong, Robert Oud, Klaas Nagtegaal, Douwe Molenaar, Johan Bunicich en Susanna Twickler zijn de voorvechters en vormen het bestuur. Het burgerinitiatief wordt gesteund door gemeente Ameland. AEC wil 100% groene energie leveren zonder winstoogmerk en tegen voordelige prijzen. Met de uitgifte van aandelen hoopt ze kapitaal te verzamelen voor investeringen in groene energieprojecten op Ameland.
Susannea Twickler van AEC meldt dat de bestuursleden het werk op vrijwillige basis doen. “Alleen als het goed gaat lopen, kan het zijn dat Johan op de loonlijst komt.”
Het bestuur heeft de steun van tien ambassadeurs op Ameland, die de bestuursleden adviseren. 

Het Rotterdamse bedrijf Greenchoice is de leverancier van de stroom en het gas. “We hebben bewust gekozen voor Greenchoice als back-office en groene leverancier, omdat dit bedrijf helemaal groen is, geen bonuscultuur kent (de directeuren verdienen max. 60.000 per jaar), laagdrempelig is en een geweldige administratieve ondersteuning biedt. Je krijgt geen call-centre maar direct de juiste persoon aan de lijn. Deze service is ongekend bij energiebedrijven en dat was voor ons de belangrijkste reden, samen met het groene imago, om voor Greenchoice te kiezen,” laat Twickler weten.
De AEC hoopt 19 maart een energiek startschot te kunnen geven voor het werk van de coöperatie. Je koopt al een aandeel voor 50 euro per stuk. Per aandeelhouder is het maximum op 500 gesteld. Twickler: “Het maximumaantal uit te geven aandelen hebben we nog niet vastgesteld. We proberen in eerste instantie zoveel mogelijk kapitaal op te halen.” Alleen mensen die economisch en maatschappelijk gebonden zijn aan Ameland kunnen aandelen kopen. “We denken dat we zo de Amelander identiteit goed kunnen bewaken.”

De opening van de Amelander Energie Coöperatie is op 19 maart om 15.00 uur op de dijk bij de veerdam, nabij De Piraat. Wethouder Nico Oud en voorzitter Johan Kiewiet verrichten de openingshandeling.

Texel heeft sinds een jaar Texel Energie en op Terschelling wil de Schylger Energie Maatschappij (SEM) groene stroom gaan aanbieden. Jenö Obendorfer van SEM sluit samenwerking tussen de drie eilander energiebedrijven niet uit. “Dan kunnen we de inkoop coördineren en korting bedingen.”

>>> lees hier de felicitatie van SEM voor AEC

>>> luister hier naar Johan Kiewiet om Omrop Fryslân

>>>vanuit hier kom je op de website van AEC

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *