Ameland, Groen van nature

NES – De jury van Entente Florale Nederland bezocht Ameland en beraadt zich tot begin oktober of het eiland de titel ‘Groenste’ verdient. Tien plaatsen doen dit jaar mee aan de verkiezing van de groenste stad en groenste dorp van Nederland. De jury bestaat uit de onafhankelijke Vaste Keurings Commissie uit Roelofarendsveen.

Ameland had zich goed voorbereid op het jurybezoek. Er lag een brochure waarin de groene elementen van het eiland zijn opgesomd en er was een wandel-, fiets- en taxiroute uitgezet om de juryleden de groene aspecten van het eiland te laten zien. De tocht voerde door het dorp Nes en het recreatiegebied de Vleijen. Het Nesserbos en Kaapsduin werden aangedaan, het recreatiehuizenterrein tussen Nes en Buren werd bekeken en de jury maakte, geflankeerd door enkele ambtenaren van de gemeente Ameland, een tocht naar het Oerd.

De brochure staat vol groene foto’s: de iepen in de dorpen, weilanden en dennenbos, de duinen, natuurgebieden en pas gemaaid gras.
Ameland is een feest voor de zintuigen, ons mooiste stukje buitenland. Ameland is groen van nature. Het heeft geen parkjes nodig, schrijft de gemeentelijke brochure. Dergelijk openbaar groen zou detoneren en een uiting van wansmaak zijn.

Het groenbeleid van de gemeente is terug te vinden in tal van beleidsterreinen. De boeren op het eiland van de eerste ruilverkaveling van Nederland beschikken over ruime kavels die toegesneden zijn op deze tijd maar niet op de toekomst. De gemeente werkt daarom aan haar landbouwbeleid.
De recreatieterreinen mogen niet vergroeien met de dorpen. Elk dorp heeft een groene buffer aan de noordkant.
Bij de ingebruikname van het bedrijventerrein van Nes is er te weinig aandacht geweest voor de aankleding, erkent de gemeente. Hierin zou de jury een minpuntje kunnen zien.

De jury weegt de beschermde dorpsgezichten mee, de speelterreinen, de kunstobjecten die in de openbaren ruimte staan opgesteld, de Kunstmaand, de veekeringsdijkjes en het natuurbeleid.
Dat Ameland nauwelijks chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om onkruid te bestrijden moet de groene jury ook gunstig stemmen. En dat het afval keurig gescheiden wordt ingezameld en het strand wordt gekuisd, kan het cijfer alleen maar verhogen. Jammer dat de toeristen niet meewerken aan de gescheiden afval inzameling. Badgasten hebben tijdens hun vakantie geen zin zich daar mee bezig te houden.
En om het groene imago van het eiland kracht bij te zetten is er een uitstapje geregeld om vanaf het eiland naar het NAM-platform in de Noordzee te kijken. Om half tien ’s avonds, want dan brandt het groene licht. Groener kan het bijna niet.

Op 7 oktober weten we of de jury genoeg groen heeft gezien om Ameland te huldigen met de titel ‘Groenste van Nederland.’

© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *