Ameland genomineerd voor EDEN award

BALLUM – Op 19 mei 2011 wordt voor de derde keer de EDEN award uitgereikt aan een toeristische bestemming in Nederland die zich op het gebied van duurzame ontwikkeling onderscheidt. Ameland is één van de vijf genomineerden die kans maakt op de EDEN award 2011 en de titel ‘meest duurzame toeristische bestemming van Nederland’. Dat is op donderdag 24 maart 2011 door VVV Nederland bekend gemaakt.

Het thema van EDEN is dit jaar de 'herbestemming van lokaal erfgoed'. Op Ameland is de groei van het toerisme niet ten koste gegaan van de bijzondere natuur en cultuur op het Waddeneiland. Het herbestemmen van lokaal erfgoed is voor Ameland de gewoonste zaak. Voormalige boerderijen en karakteristieke commandeurswoningen zijn tegenwoordig, groepsaccommodaties, horecagelegenheden of woningen, molens vormen een belangrijke schakel in de verwerking van het Amelander product en de vuurtoren en de paardenreddingboot zijn ontwikkeld tot toeristische attracties van formaat. Dat duurzaamheidstoerisme hoog in het vaandel staat, komt daarnaast tot uiting in de projecten van Duurzaam Ameland en de ambitie om in 2020 zelfvoorzienend te zijn.

In 2009 was Ameland ook genomineerd voor de EDEN award. Voor Ameland was de nominatie in 2009 een aanmoediging om toerisme in harmonie met natuur en cultuur verder te ontwikkelen en om samen met VVV Ameland en Stichting Amelander Musea in 2011 weer voor de EDEN award te gaan. De andere vier kanshebbers zijn: Schiedam, Veenhuizen, Twente en de Stelling van Amsterdam.

De uitreiking van de EDEN award heeft als doel het stimuleren van duurzame ontwikkeling van toeristische bestemmingen. De winnende bestemming ontvangt een bedrag van € 25.000,- en vertegenwoordigt Nederland in Europees verband tijdens het Europese duurzaamheidscongres in Brussel in het najaar.

Bron: Gemeente Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *